FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS o visokim cijenama nekretnina

Autor: dmar
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Najveći uzrok problema hrvatskog građevinskog sektora su enormno visoke cijene nekretnina u usporedbi sa zemljama u okruženju, troškovima investitora, a napose kupovnom moći hrvatskih građana, pa stoga nije sigurno ni da će projekt jeftinih stambenih kredita koji predlaže Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva polučiti željene učinke, ocijenila je danas Hrvatska udruga sindikata (HUS).

Novi list je najavio da će već idućeg tjedna ići u Vladinu proceduru nacrt izmjena Zakona o poticanju prodaje stanova kojim bi se smanjile kamatne stope za građane.

Cijene kvadrata stana bile su uzrok neslavnog epiloga posljednjeg Vladinog pokušaja intervencije u građevinski sektor, u kojem su subvencionirane kupnje nekretnina cijene do 1.600 eura po kvadratu, a činjenica da je u novom prijedlogu taj prag podignut na 1.900 eura potvrđuje točnost te teze, ističe HUS u priopćenju.

Sindikat se čudi ponašanju građevinskih mešetara koji "na sva zvona kukaju" o krizi i zamrznutom tržištu nekretnina, ostavljajući pritom cijene mnoštva stanova koji u ponudi zjape prazni – nepromijenjenima.

Takva indiferentnost spram tržišnih kretanja može biti ili rezultat pomanjkanja elementarne tržišne logike i inteligencije, ili pak činjenice da su dotični znatno više uključeni u paratržišna kretanja i signale koji će utjecati na budućnost tržišta nekretnina, kaže se u priopćenju.

HUS stoga poziva Vladu da se u kreiranju i provedbi mjera intervencije u građevinski sektor primarno vodi interesima građana – kupaca stanova i građavinskih radnika, kao i potrebom uspostave zdravijih tržišnih odnosa koji su u tom sektoru očito zakazali.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙