FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija indeksa i rast cijena manje likvidnih dionica

Autor: scvi
ZAGREB, 10. veljače 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi indeksi danas stagniraju, pri čemu financijsko izvješće Jadranskog naftovoda nije izmamilo veću reakciju investitora, a najveće dobitke, kao i jučer, ostvaruju manje likvidne dionice izvan sastava Crobexa.

Crobex indeks je u 12,00 sati bio na 2.329 bodova, a Crobex10 na 1.278 bodova, te ne bilježe veće promjene u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 13 milijuna kuna, što je otprilike 5,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nastavljena je rotacija kapitala u pojedine uobičajeno manje likvidne dionice poput Zvijezde, Konzuma i Slatinske banke, koje zbog toga bilježe znatan skok cijena. No, kako te dionice nisu sadržane u Crobexu, on stagnira te ne zrcali vrlo živahna kretanja na burzi“, kaže Ivana Hatvalić, direktorica Službe za investicijsko bankarstvo Štedbanke.

Najlikvidnija je zasad dionica Atlantske plovidbe, s 2,16 milijuna kuna prometa i skokom cijene za 2,74 posto, na 817 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 1,8 milijuna kuna i blagim padom cijene, za 0,18 posto, na 308 kuna.

U većem fokusu investitora danas je i dionica Podravke. Njome je do sada protrgovano 1,16 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 4,3 posto, na 339,25 kuna.

Među milijunašima su i dionice Belja i Ine. Pritom je dionica Belja poskupjela 6,13 posto, na 108,38 kuna, dok je Ine oslabila za 0,04 posto, na 3.645 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po skoku cijene za 10 posto izdvaja se dionica Zvijezde, potom dionica Slatinske banke koja je poskupjela 9,4 posto, Konzuma za više od 8 posto, i Vupika za 6,8 posto.

Po gubitcima, pak, izdvaja se dionica IGH, sa cjenovnim padom od gotovo 4 posto pa se njome trenutno trguje po 2.075 kuna.

U međuvremenu, Jadranski naftovod (Janaf) izvijestio je da je u četvrtom tromjesečju lani ostvario 14,97 milijuna kuna neto dobiti, što je 57 posto manje nego godinu dana ranije. Ukupni prihodi Janafa u tome razdoblju dosegnuli su 124,5 milijuna kuna i bili su 8,2 posto viši.

Cijena te dionice nije znatnije reagirala – trenutno je u blagom plusu od 0,14 posto, na 3.350 kuna, a njome je do sada ostvareno 17.600 kuna prometa.

„Janafovi rezultati nisu dali poticaja ukupnom tržištu, ali nisu investitore niti pokolebali. Iščekuju financijska izvješća kompanija s najlikvidnijim izdanjima“, zaključuje Hatvalić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙