FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Jandroković razgovarao s Burtonom i Begichem

Autor: ista
ZAGREB, 2. veljače 2011. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u okviru radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, sastao se u srijedu u Washingtonu sa zastupnikom u Kongresu i predsjednikom Pododbora za Europu i Euroaziju Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Danom Burtonom, priopćio je MVPEI.

Uputivši čestitke zastupniku Burtonu na 15. mandatu u američkom Kongresu, te na imenovanju na mjesto predsjednika Pododbora za Europu i Euroaziju ministar Jandroković uputio mu je i zahvalu na osobnom angažmanu i kontinuiranoj potpori Republici Hrvatskoj.

Upoznao je zastupnika Burtona s mjerama koje Vlada Republike Hrvatske provodi u unaprjeđenju poslovne i investicijske klime, posebice za inozemne ulagače. Na sastanku je bilo govora i o dosad postignutom napretku Republike Hrvatske u pogledu ispunjavanja kriterija potrebnih za uključenje u SAD-ov program izuzeća od viza. Bilo je riječi i o zajedničkoj suradnji u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

Jandroković se sastao se i s američkim senatorom hrvatskog podrijetla Markom Begichem kojega je izvijestio o aktualnostima u pogledu hrvatskog pristupnog procesa za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te izrazio uvjerenje u dovršetak pregovora do kraja prve polovice ove godine i potom što skorije potpisivanje Ugovora o pristupanju.

Senatoru Begichu predstavio je i mjere hrvatske Vlade u cilju gospodarskog oporavka, pri čemu je izrazio nadu za što većim interesom američkih gospodarstvenika za ulaganja u Hrvatskoj.

Također je izrazio uvjerenje kako će i za sutra planirano potpisivanje Sporazuma o zračnom prometu između SAD-a i Republike Hrvatske povećati broj američkih turista, ali i ojačati veze između velike hrvatske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama i Republike Hrvatske.

Sugovornici su ocijenili izvrsnom i zajedničku suradnju u brojnim projektima u području obrane, te osobito suradnju u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

Bilo je riječi i o programu izuzeća od viza, pri čemu je ministar Jandroković istaknuo kako će Republika Hrvatska sredinom veljače ispuniti sve potrebne ugovorne pretpostavke za uključivanje u taj program, za što će biti potrebno stopu odbijenih zahtjeva za vize smanjiti na razinu ispod tri posto. Senator Begich dao je svoju punu potporu uključivanju Republike Hrvatske u SAD-ov program izuzeća od viza.

U razgovoru o jugoistočnoj Europi te aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sugovornici su se složili kako je euroatlantska perspektiva najbolje jamstvo stabilnosti. Na kraju susreta ministar Jandroković uputio je poziv senatoru Begichu na ovogodišnji Croatia Summit koji će se održati u srpnju u Dubrovniku.

(Hina) xpp ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙