FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović idući tjedan u SAD-u

Autor: kgab
ZAGREB, 4. veljače 2011. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će idući tjedan u posjetu SAD-u gdje će sudjelovati na konferenciji "Amerika na raskrižju: Daytonski sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća", koju organizira zaklada bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona "Clintonova globalna inicijativa", i posjetiti Sveučilište Harvard, doznaje se u petak u predsjednikovu uredu.

Predsjednik Josipović putuje u New York gdje će u srijedu sudjelovati na konferenciji kojoj je povod 15. obljetnica postizanja Daytonskog sporazuma, a na kojoj će, među ostalima, sudjelovati i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Konferencija, koja će okupiti oko 400 sudionika, imat će dva panela. Prvi panel, kojemu je naziv isti kao i konferenciji, bavit će se analitičkom procjenom toga što je donio Daytonski sporazum i koje je rezultate postigla američka vanjska politika u to vrijeme. U radu panela sudjelovat će bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bivši vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu Wesley Clark i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith - ljudi koji su tada aktivno oblikovali politiku SAD-a prema jugoistoku Europe. Moderatorica panela bit će poznata novinarka i ratna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour.

Negdašnji savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Sandy Berger iznijet će zaključke prvog panela i uvest će sudionike u drugi panel, panel o budućnosti regije, koji se održava pod nazivom "Petnaest godina kasnije: ohrabrivanje ekonomskog razvitka i integracije s Europom".

Na marginama konferencije predsjednik Josipović imat će bilateralne susrete.

Josipović u četvrtak putuje u Boston gdje će u petak posjetiti Sveučilište Harvard i sastati se s hrvatskim studentima i održati predavanje o stanju u regiji i pristupu Europskoj uniji.

(Hina) xkga yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙