FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medvedev otkrio spomenik Borisu Jeljcinu

Autor: mhaj
EKATERINBURG , 1. veljače 2011. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev otkrio je u utorak spomenik ruskome postsovjetskom lideru Borisu Jeljcinu, hvaleći pokojnoga ruskog predsjednika koji mnogima nije ostao u lijepoj uspomeni i kojega se mnogi sjećaju po njegovu kaotičnom vođenju zemlje tijekom devedesetih.

Na svečanosti otkrivanja spomenika u Ekaterinburgu, u povodu obilježavanja 80-te godišnjice Jeljcinova rođenja, Medvedev je bivšega predsjednika nazvao odlučnim čelnikom koji je, unatoč manama vodio Rusiju kroz teška vremena i izveo je na pravi put. "Put kojim je morao ići prvi ruski predsjednik bio je vrlo težak. Rusija mu mora zbog činjenice što u vrlo teškim vremenima za zemlju nije skrenuo s puta promjena, već ih je proveo, a mi danas možemo nastaviti dalje", kazao je Medvedev pred malobrojnim okupljenima.

Predsjednikom Ruske Federacije postao je u lipnju 1991., pridonijevši kolapsu SSSR-a samo mjesec dana nakon toga. U prvi je plan došao nakon što ga je predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov, kao čovjeka od povjerenja, doveo u Moskvu i imenovao šefom gradske organizacije KPSS-a. Na toj dužnosti Jeljcin je pokazao iznimne organizatorske sposobnosti, no uskoro je došao u sukob s Gorbačovom, budući da je zagovarao radikalniju provedbu perestrojke. Pod pritiskom konzervativnih snaga Gorbačov je smijenio Jeljcina s mjesta šefa gradske organizacije KPSS-a.

Pod povećalo javnosti dolazi u svibnju 1990. godine kada je izabran za predsjednika ruskog parlamenta u kojem je otvoreno promicao ideju ruske nezavisnosti. U lipnju iste godine ruski su zastupnici inaugurirali nadređenost republičkih zakona nad zakonima sovjetske federacije, a mjesec dana nakon toga Jeljcin je demonstrativno istupio iz komunističke stranke. Jeljcin je prvi demokratski izabran predsjednik Rusije, umro je 2007., a u Rusiji se danas obilježava 80 godina od njegova rođenja

No bivši šef Jeljcinova kabineta Valentin Jumašev, koji je oženjen starijom Jeljcinovom kćeri, Tatjanom, izjavio je u utorak da je Jeljcin pred kraj života bio razočaran Vladimirom Putinom, kojega je osobno izabrao za svojega nasljednika na čelu države. Jeljcin je na novogodišnju noć 1999. podnio ostavku i predsjedničku dužnost prepustio Vladimiru Putinu. Za života se javno suzdržavao kritika na račun Putina, koji trenutačno obnaša premijersku dužnost u zemlji, no, kako je Jumašev u intervjuu "Moskovskom komsomolecu" rekao, Jeljcin nije mogao javno kritizirati čovjeka kojega je smatrao "svojim političkim sinom, nekom vrstom svojega projekta".

"Gotovo četiri godine nakon njegove smrti, neosporno je da se u zemlji prate smjernice zbog kojih bi Boris Nikolajevič zažalio, jednako kako i mi žalimo", rekao je Jumašev.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙