FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: snažna potražnja na kraju odražavanja obvezne pričuve

Autor: scvi
ZAGREB, 8. veljače 2011. (Hina) - Danas, posljednjeg dana održavanja obvezne pričuve, na Tržištu novca potražnja je znatno skočila, ponajviše za pozajmice na rok od mjesec dana, koja je većim dijelom i podmirena.

Danas je prijavljeno čak 836 milijuna kuna potražnje, otprilike 14 puta više nego jučer.

Istodobno, ponuda je uvećana gotovo 3,7 posto, na 1,06 milijardi kuna.

Većina prometa odnosila se pozajmice s rokom vraćanja za mjesec dana, kojih je plasirano u visini od 741,36 milijuna kuna. Odobrene su uz prosječnu kamatnu stopu od 1,26 posto, što je 0,06 postotnih bodova više nego jučer.

Odobreno je i 59,7 milijuna prekonoćnih pozajmica, po cijeni od 0,49 posto, što je 0,08 postotnih bodova manje nego jučer.

Plasirano je i 10 milijuna kuna na rok od 2 tjedna, po cijeni od 1,5 posto.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 811,06 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa uvećana s jučerašnjih 0,59 na 1,21 posto.

„U trgovanju na Tržištu novca danas bilježimo značajan porast potražnje za ročnim pozajmicama, koja je u potpunosti podmirena. Kako je danas zadnji dan održavanja obvezne pričuve depozitne institucije su ponudile veći iznos kratkoročnih sredstava. Najveći opseg današnje trgovine odnosi se na pozajmice na rok od mjesec dana, slijede prekonoćne pozajmice i plasmani na rok od 2 tjedna. Prosječna kamatna stopa s obzirom na veliki udjel ročnih plasmana bilježi porast s jučerašnjih 0,59 na 1,21 posto", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙