FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: znatan pad potražnje

Autor: scvi
ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Uslijed skorašnjeg završetka razdoblja održavanja obvezne pričuve, na Tržištu novca danas je potražnja znatno oslabila, dok je ionako izdašna ponuda dodatno ojačala.

Danas je prijavljeno svega 58,3 milijuna kuna potražnje, što je čak 56 posto manje nego u petak.

Istodobno, ponuda je blago porasla, za 2,4 posto, na 288,3 milijuna kuna.

Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je plasirano 37,1 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,57 posto, što je 0,03 postotna boda više nego u petak.

Odobreno je i 1,2 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za mjesec dana, pri čemu je cijena porasla s u petak zabilježenih 3,3 na 1,2 posto.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 38,3 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa uvećana s u petak zabilježenih 0,57 na 0,59 posto.

„Zadnji dani održavanja obvezne pričuve razlog su i slabije potražnje depozitnih institucija za prekonoćnim pozajmicama na Tržištu novca. Ponuda kratkoročnih sredstava, s druge strane, dodatno je porasla. Ipak, ni danas dio potražnje nije podmiren zbog niske kamatne stope po kojoj su korisnici pozajmica prijavili svoju potražnju. Uz prekonoćne pozajmice, ugovorena je i pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatnu stopu od 1,2 posto, dok je prosječna kamatna stopa iznosila 0,59 posto", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙