FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Referendum u Sudanu: Velik odaziv, stanje mirno

Autor: vrad
JUBA, 9. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Prvog dana referenduma o neovisnosti sudanskog juga zabilježen je "veoma velik" odaziv birača diljem te sudanske pokrajine, gdje je stanje "mirno", izvijestile su vlasti u nedjelju.

"Ne mogu točno reći, ali riječ je o odazivu kakav dosad nije zabilježen, čak ni na zadnjim izborima" u travnju prošle godine, rekao je za agenciju France Presse u Jubi, glavnom gradu južog Sudana, potpredsjednik povjerenstva za provedbu referenduma Chan Reec.

"Sva su birališta otvorena, odaziv je veoma velik na jugu", rekao je George Maker Benjamin, glasnogovornik povjerenstva sa sjedištem u Kartumu.

Oko četiri milijuna južnjaka koji žive na jugu i na sjeveru Sudana te u inozemstvu, pozvani su da na referendumu, koji će trajati tjedan dana, glasuju za očuvanje jedinstva zemlje ili za odcjepljenje poluautonomnog juga. Rezultat referenduma će, po najavama, biti objavljen 1. veljače. Analitičari očekuju da na referendum pobijedi opcija samostalnog juga i od najveće afričke države Sudana se odcijepi nova neovisna zemlja Južni Sudan.

Pripreme za referendum zasjenili su sukobi koji su u subotu izbili u državi Unityju i u enklavi Abyeiju, dvama područjima na granici sa sjeverom.

"Danas u Unityju nije bilo drugih sukoba, stanje je mirno u cijelom južnom Sudanu", rekao je Philip Aguer, glasnogovornik Narodne vojske za oslobođenje Sudana (SPLM), bivših pobunjenika koji se bore za neovisnost juga i predvode vojsku južnog Sudana.

Aguer je rekao da nema informacija o tome kakvo je stanje u Abyeiju oko podneva.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙