FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad narudžbi u njemačkoj industriji u prosincu

Autor: mkuz
BERLIN/ZAGREB, 7. veljače 2011. (Hina) - Sezonski prilagođene industrijske narudžbe u Njemačkoj pale su u prosincu 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pritisnute smanjenom potražnjom iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podaci njemačke vlade.

U studenome narudžbe su poskočile 5,2 posto.

Ekonomisti su za prosinac očekivali nešto blaži pad, u visini 1,5 posto.

Pritom su domaće narudžbe pale 2,4 posto zbog slabe potražnje za motornim vozilima. Strane narudžbe zabilježile su još veći pad, za čak 4,2 posto, pokazali su preliminarni podaci njemačkog ministarstva gospodarstva i tehnologije.

Među njemačkim trgovinskim partnerima, značajan pad, u visini 8,9 posto, zabilježile su narudžbe iz zemalja izvan eurozone dok su narudžbe partnera u eurozoni porasle za 3,7 posto.

Podaci za dvomjesečno razdoblje studenog i prosinca, koji neutraliziraju utjecaj jednokratnih faktora, pokazuju pak rast narudžbi za 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Inozemne su narudžbe u tom razdoblju nadmašile one domaće, povećavši se za 6,4 posto u usporedbi s povećanjem domaćih za 1,7 posto, objavilo je ministarstvo.

Pritom su naruždbe iz zemalja izvan eurozone u promatranom dvomjesečnom razdoblju porasle na godišnjoj razini za 10,6 posto dok su one iz eurozone uvećane za neznatnih 0,4 posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙