FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šah: Četvrti uzastopni naslov Borke Frančišković

Autor: vkov
TOPUSKO, 6. veljače 2011. (Hina) - Riječanka Borka Frančišković, članica ŠK Liburnija, osvojila je u Topuskom četvrti uzastopni naslov državne prvakinje.

U posljednjem kolu nije uspjela svladati Zrinku Deur, koja je odličnom igrom u topovskoj završnici uspjela održati ravnotežu. Međutim, njezina najveća suparnica Ana Berke neočekivano je izgubila od Ivone Purgar, pa je Frančišković pobijedila s pola boda prednosti. Berke je slabo odigrala otvaranje i krenula u riskantan napad na kraljevu krilu, na koji je Ivona Purgar sjajno reagirala. Odbila je napad, osvojila dva pješaka i zatim sigurnom igrom realizirala prednost. Tim porazom Berke je pala na četvrto mjesto, a pretekle su je Kristina Šolić i Mara Jelica. U taktičkoj borbi Šolić je nadigrala Rajnu Šargač i osvajanjem figure prisilila je na predaju, a Jelica je nakon mirne pozicijske igre i serije izmjena remizirala s Mirjanom Medić. U derbiju začelja Barbara Rački je borbenim remijem sa Gordanom Šulc izbjegla neslavan završetak sa devet uzastopnih poraza.

Pobjednica Borka Frančišković do četvrtog je naslova došla teže nego što se očekivalo. Postigla je 5 pobjeda i 3 remija uz jedan poraz i sa 6,5 bodova tek neznatno nadmašila očekivani rezultat. Najveći skok na rejting listi ostvarit će Ivona Purgar, koja je dobila čak 23 boda, a odličan rezultat ostvarila je i Ana Berke sa +20 bodova. U malom plusu su Kristina Šolić i Mara Jelica, Zrinka Deur je završila na razini očekivana rezultata, a sve ostale igračice ostale su nam dužne. Mirjana Medić izgubila je 8, Gordana Šulc 9, a Barbara Rački 12 rejting bodova. Najveća tragičarka prvenstva je Rajna Šargač s gubitkom od 29 bodova.

Rezultati posljednjeg kola:

Šolić-Šargač 1:0, Jelica-Medić remi, Šulc-Rački remi, Berke-Purgar 0:1 i Frančišković-Deur remi.

Konačan poredak:

1. Frančišković 6,5 bodova, 2.-5. Šolić, Jelica, Berke i Purgar po 6, 6. Medić 5,5, 7. Deur 4, 8. Šargač 3, 9. Šulc 1,5 i 10. Rački 0,5 boda.

(Hina) xvkov yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙