FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kotor: Počele tradicionalne Tripundanske svečanosti

Autor: mmar
KOTOR, 27. siječnja 2011. (Hina) - Na trgu ispred bazilike svetog Tripuna u Kotoru u četvrtak su, tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala sv. Tripunu, i podizanjem zastave na bazilici, započele Tripundanske svečanosti koje se održavaju u čast toga sveca zaštitnika Kotora.

Početak svečanosti tradicionalno je označio 'mali admiral', ove godine je to bio devetogodišnji Dragan Marković iz Kotora, što je uloga kojom se simbolički ističe generacijsko trajanje Bokeljske mornarice i pretpostavlja se da je uvedena još u XVI. stoljeću.

Tripundanske svečanosti obilježit će svečana sveta misa 3. veljače, na Tripun dan, a Pomorski muzej iz Kotora organizira promociju godišnjaka posvećenog jubileju 1200 godina od prenosa relikvija sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor. U sklopu svečanosti u Katedrali sv. Tripuna nastupit će mještoviti zbor mostarske katedrale.

Svečanom procesijom gradskim ulicama 5. veljače bit će održana središnja vanjska proslava. Na trgu ispred bazilike pripadnici Bokeljske mornarice će plesati tradicionalno kolo u čast svetog Tripuna. Pontifikalnu svetu misu služit će nadbiskup monsignor Nikola Eterović, glavni tajnik Sinode biskupa u Rimu, nakon čega će biti spuštena zastava s katedrale sv. Tripuna, zaštitnika Kotora.

(Hina) xmmar ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙