FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatski premijer protiv prijenosa predsjedničkih ovlasti

Autor: vrad
KAIRO, 4. veljače 2011. (Hina/AFP) - Egipatski premijer Ahmad Šafik odbacio je mogućnost da predsjednik Hosni Mubarak prenese ovlasti na potpredsjednika Omara Sulejmana, u razgovoru za mrežu Al Arabiju.

"Prijedlog o prijenosu ovlasti ne smije se prihvatiti", rekao je Šafik, u razgovoru za arapsku televiziju iz kojega su dijelovi objavljeni u petak navečer.

"Nema razloga za predsjednikovo razvlaštenje, njegova je nazočnost u neku ruku zalog stabilnosti" u zemlji, kazao je.

Šafik je imenovan premijerom proteklog vikenda u prigodi preustroja vlade o kojemu je odlučio Hosni Mubarak, na vlasti gotovo 30 godina, čiji odlazak traže sudionici prosvjeda dosad neviđenih razmjera.

SAD u ovom času razgovara s egipatskim čelnicima o mogućnosti Mubarakova brzog odlaska i o prijenosu ovlasti na prijelaznu vladu koju predvodi Omar Sulejman, piše u četvrtak New York Times.

Američki dnevnik se poziva na izjave dužnosnika u Obaminoj administraciji i arapskih diplomata. Prijedlog bi trebao dobiti potporu egipatske vojske.

Omar Sulejman, bivši ravnatelj egipatske obavještajne službe, imenovan je u subotu potpredsjednikom. Mubarak je tu dužnost bio ukinuo kada je 1981. došao na vlast.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙