FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud BiH dobio žalbu Purdine obrane ali i dokumentaciju iz Srbije

Autor: rmav
SARAJEVO , 24. siječnja 2011. (Hina) - Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je dobio žalbu obrane Tihomira Purde na odluku kojom mu je produžen ekstradicijski pritvor, a istodobno je i Srbija dostavila dokumentaciju koja je nužna kako bi se odlučivalo o njezinu zahtjevu za izručenje ovog hrvatskog branitelja, potvrđeno je Hini iz Suda BiH.

Glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić objasnila je kako će nadležni sudac dati mišljenje o žalbi Purdine obrane i proslijediti ga sudskom kaznenom vijeću, a ono će odluku o prihvaćanju ili odbacivanju žalbe donijeti u roku od tri dana.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović izjavio je ranije kako očekuje da Sud BiH uvaži podnesenu žalbu.

"Mišljenja sam da je Sud BiH pri donošenju odluke o produženju pritvora zaista površno ocijenio zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju članka 14. odredio produljenje pritvora na 40 dana. Isto tako mišljenja sam da je prilikom odlučivanja sud zanemario europsku konvenciju o ekstradiciji", izjavio je Muselimović dodajući kako vjeruje da Purda ipak neće biti izručen Srbiji.

Popratna dokumentacija nužna za odlučivanje o tom zahtjevu Sudu BiH upućena je već 21. siječnja poslijepodne, tek dan nakon što je iz Beograda u Sarajevo upućen zahtjev da se Purdi produlji pritvor za dodatna 22 dana.

Odluku o eventualnoj ekstradiciji donosi kazneno vijeće Suda BiH, no za to nema točno utvrđenog zakonskog roka pa je teorijski moguće da Purda u pritvoru u BiH ostane mjesecima.

"Nakon dostave dokumentacije potrebne za odlučivanje o izručenju, pritvor može biti produžen i do šest mjeseci", pojasnila je Hadžić potankosti vezane uz cijeli postupak.

Ukoliko kazneno vijeće Suda BiH donese odluku o Purdinu izručenju Srbiji, obrana će na to imati pravo žalbe.

Hadžić je istaknula kako će kazneno vijeće pri odlučivanju o zahtjevu Srbije za izručenje "cijeniti sve dokaze" te je podsjetila kako je i Purdin odvjetnik Muselimović zatražio da sud pri odlučivanju uzme u obzir i dokaze koje je utvrdilo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

DORH je prošli tjedan izvijestio kako je nakon provedenih izvida i istražnih postupaka utvrđeno da nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Purde, a kako ne postoje zakonske osnove za njegov kazneni progon u Hrvatskoj, osječko državno odvjetništvo odlučilo je da neće tražiti ni njegovo izručenje od BiH, gdje je uhićen 5. siječnja.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙