FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brod Pomer i dalje čeka isporuku

Autor: tmis
ZAGREB, 4. veljače 2011. (Hina) - Uljanik plovidba izvijestila je putem Zagrebačke burze da joj do današnjeg dana nije isporučen tanker Pomer građen u riječkom 3. maju, da neisporukom i stalnim odbijanjem isporuke od strane 3. maja trpi izuzetno veliku štetu i zadržava sva prava po osnovu naknade štete te da je zaprimljena nova službena procjena broda i novoutvrđena mu je cijena 36,5 milijuna američkih dolara.

Zbog problema u isporuci broda Pomer, koji su vezani uz njegovu cijenu, a čije je preuzimanje bilo najavljeno za jesen, Uljanik plovidba je početkom prosinca prošle godine pokrenula arbitražni postupak protiv 3. maja kod londonskog Visokog suda pravde (High Court of Justice), ali je nakon nekoliko dana postignut dogovor s 3. majem u cilju sporazumnog rješenja spora i Uljanik plovidba je objavila da prekida arbitražu.

U današnjoj objavi direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, pozivajući se na više sastanak održanih u posljednja dva mjeseca između 3. maja i Uljanik plovidbe, uz posredovanje nadležnih ministarstava, a u cilju sporazumnog rješenje spornog odnosa i smanjenja daljnjeg eskaliranja štete, iznosi poduzete aktivnosti.

Ističe da je 1. veljače ove godine, temeljem zajedničkog zahtjeva Uljanik plovidbe i 3. maja, stigla nova službena procjena broda i njegova novoutvrđena cijena iznosi 36,5 milijuna američkih dolara, a tu je procjenu dala prvoklasna svjetska brokerska kuća Clarkson.

Pavletić navodi i da je Uljanik plovidba ishodovala i prouduženje roka za povlačenje odobrenog inokredita u iznosu 60 posto svjetske cijene broda, konačni rok za povlačenje kredita je kraj veljače ove godine, a za to je prethodno potrebno ispuniti sve uvjete predviđene ugovornom dokumentacijom uključujući ugovaranje konačnog rješenje vezano za podmirenje preostalog iznosa cijene broda (40 posto svjetske cijene).

Dodaje i da Uljanik plovidba putem domaćih banaka pokušava osigurati dodatni kredit za dodatno gotovinsko plaćanje 3. maju.

Pavletić ističe i da je Uljanik plovidba putem domaćih banaka predložila Ministarstvu financija izmjenu modela mjera za gospodarski oporavak, a kojima bi se stvorio "univerzalni 'okvir' za rješenje sporne situacije, ali i kao adekvatno rješenje financiranja gradnji brodova u domaćim brodogradilištima", uključujući i preostala tri broda koja se grade u 3. maju (dva za Tankersku plovidbu i još jedan za Uljanik plovidbu).

Iz Uljanik plovidbe podsjećaju da su, sukladno ugovoru o gradnji, bili spremni na preuzimanje broda najavljeno za 26. listopada prošle godine, ali da primopredaja nije izvršena do danas.

Neisporukom broda, te stalnim odbijanjem isporuke od strane 3. maja, Uljanik plovidba kontinuirano trpi štetu te je zbog izuzetno visokog iznosa dosad pretrpljene štete naručitelj zadržao sva prava po osnovu naknade štete, navodi se u obavijesti.

Brod Pomer u more je porinut u srpnju prošle godine i tada se njegova cijena procjenjivala na 50 milijuna dolara, a do spora je došlo upravo vezano za utvrđivanje tržišne cijene broda.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙