FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se dobar početak tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 24. siječnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i na početku ovoga tjedna očekuje dobro raspoloženje, a u središtu pozornosti ulagača i dalje će biti dionica Ine, koja je u posljednje vrijeme glavni pokretač tržišta.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje rast Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 2,5 posto, na 2.297 bodova, najvišu razinu od listopada 2009. godine, dok je Crobex10 porastao 2,9 posto, na 1.260 bodova, novu najvišu razinu od uvođenja u srpnju 2009. godine.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 260 milijuna kuna, što je otprilike 300 milijuna kuna manje nego tjedan dana ranije.

„Iako su indeksi zabilježili snažan rast, prošlotjedno trgovanje obilježila je visoka volatilnost. Tako se događalo da je Crobex započeo dan s rastom od 2 posto, da bi do kraja trgovanja za toliko pao, i obrnuto. Dionica Ine glavni je pokretač tržišta i ulagačima daje osnovne smjernice“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Prošloga je tjedna cijena dionice Ine ojačala 3,5 posto, na 3.520 kuna. Tijekom tjedna dotaknula je i novu rekordnu razinu od 3.550 kuna.

Ta je dionica ponovno bila i najlikvidnija. Njome je ostvaren promet od oko 77 milijuna kuna, no to je oko 260 milijuna kuna manje nego tjedan dana prije.

„Prošloga je tjedna predsjednica Vlade Jadranka Kosor objavila investicijske projekte koji bi trebali pokrenuti domaće gospodarstvo, na što je najviše reagirala dionica Luke Rijeke, kojoj je cijena porasla za 21 posto“, kaže Perić.

Ističe i da je Uljanik plovidba, objavom svojih poslovnih rezultata, prošloga tjedna započela sezonu objave financijskih izvješća domaćih kompanija.

Snažan rast dobiti Uljanik Plovidbe u prošloj godini ulagači su, kaže Perić, nagradili rastom cijene njezine dionice za oko 7 posto.

„Međutim, posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku još ne daju razloga za optimizam. Tako je u prosincu prošle godine industrijska proizvodnja pala za 0,6 posto u odnosu na prosinac 2009. godine. To je neugodno iznenađenje, s obzirom da su makroekonomisti u anketi Hine očekivali rast za 1 posto. Ujedno je stopa nezaposlenosti u prosincu porasla s 18,3 na 18,8 posto, najvišu razinu od ožujka 2005. godine“, navodi Perić.

Na svjetskim je burzama prošloga tjedna zavladao oprez. Na Wall Streetu je Dow Jones indeks ojačao 0,7 posto, no S&P 500 pao je za 0,8, a Nasdaq indeks za 2,4 posto.

„Kretanje indeksa u posljednje vrijeme ponajviše određuju poslovni rezultati kompanija, a jedino doista odlični rezultati potiču rast cijena dionica, no nevelik“, kaže Perić.

Dodaje da će u fokusu ulagača i ovoga tjedna biti poslovna izvješća kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

Od makroekonomskih podataka ovoga se tjedna s najvećim nestrpljenjem očekuje izvješće o američkom bruto domaćem proizvodu u posljednjem lanjskom tromjesečju. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je rast gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju ubrzao na 3,6 posto.

„Analitičari na svjetskim burzama upozoravaju na oprez jer je Dow Jones indeks porastao osam tjedan zaredom, što se zadnji puta dogodilo 2003. godine. Zbog toga je realno za očekivati korekciju cijena dionica, unatoč dobrim vijestima. Očekujem stoga da će i domaći ulagači s posebnom pozornošću ovoga tjedna pratiti zbivanja na svjetskim tržištima. Za sada nema razloga za zabrinutost, pa za danas očekujem rast domaćih indeksa“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙