FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska vojska staje uz prosvjednike

Autor: vmrs
KAIRO, 3. veljače 2011. (Hina/Reuters) -

Tenk egipatske vojske krenuo je u četvrtak u središtu Kaira na pristaše predsjednika Hosnija Mubaraka koji su bacali kamenje na Mubarakove protivnike i naišao na klicanje prosvjednika iscrpljenih od cjelonoćnih nereda u kojima je poginulo šestero ljudi.

Istodobno traju napadi i na domaće i strane novinare, a Odbor za zaštitu novinara kaže kako je riječ o vladinu pokušaju zastrašivanja i cenzuriranja.

"Allahu Akbar, vojska i narod zajedno su", vikali su prosvjednici na barikadama na trgu Tahriru (Oslobođenja) gdje se u četvrtak stotinama koji ondje noće pridružilo i više tisuća novih prosvjednika.

Tenk je okrenuo cijev prema bacačima kamenja, oni su se razbježali, a onda se ponovno okupili i nastavili bacati kamenje.

"Egipatska se vlada služi strategijom eliminacije svjedoka", rekao je Mohamed Abdel Dajem koji je u njujorškom Odboru za zaštitu novinara koordinator za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Mubarakovi su pristaše izboli jednoga grčkog novinara po nozi, a fotograf koji je bio s njime dobio je udarac u glavu, objavio je Reuters. Reuters prenosi i vijest Al Arabije da Mubarakovi pristaše upadaju u hotele po Kairu i napadaju novinare.

Novi egipatski premijer Ahmed Šafik u četvrtak se ispričao zbog nasilja u središtu grada, a prosvjednici tvrde da je nasilje potaknula vlada.

On je obećao istragu o tome "je li to bilo planirao, je li bilo spontano, je li tko upravljao, je li ih koja stranka ohrabrila". Upozorio je na gospodarsku štetu zbog desetodnevnih prosvjeda. "Upozoravam prosvjednike da šteta raste sa svakim novim satom".

I egipatska liberalna oporbena stranka Wafd objavila je u četvrtak da prekida razgovore s vladom jer je vlada, tvrdi Wafd, poduprla nasilje.

I neki stranački čelnici pridružit će se prosvjedima. "Neki od čelnika krenuli su na Tahrir i pridružit će se prosvjednicima, pa i vođa strane Sajid Badavi", priopćila je stranka.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙