FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misno slavlje u povodu feste sv. Vlaha

Autor: hspa
DUBROVNIK, 3. veljače 2011. (Hina) - U povodu blagdana sv. Vlaha, kojega kao svoga zaštitnika Dubrovnik danas slavi 1039. put, središnje misno slavlje ispred dubrovačke katedrale predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit msgr. Marin Barišić, a zatim su u procesiji gradskim ulicama pronesene moći dubrovačkog zaštitnika.

Vjernike je u misno slavlje uveo nadbiskup zadarski i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije msgr. Želimir Puljić, a msgr. Barišić se u propovijedi posebno osvrnuo na odnos čovjeka i materijalnih sredstava.

Je li bolje biti čovjek bez sredstava ili su bolja sredstva bez čovjeka, zapitao je i rekao kako su Dubrovčani shvatili da njihov nebeski zaštitnik sv. Vlaho jasno govori da je čovjek važniji. Podsjetivši na natpis koji su stari Dubrovčani uklesali na Knežev dvor "Obliti primatorum, publica curate" (zaboravite osobne stvari i brinite se za javne), zapitao se nije li zbog sebičnosti i pohlepe danas mnogima taj natpis nerazumljiv.

Sredstva su potrebna, ali sama sredstva ne uzvraćaju; njima možete kupiti kuću, ali ne dom; možete kupiti i radno mjesto, ali ne i poštenje, a ni za kakav novac ne možete kupiti ljubav, prijateljstvo i slobodu, poručio je nadbiskup Barišić. Na kraju se zapitao što nam se to danas događa. Uz tolike žrtve došli smo do slobode, a jesmo li ušli u slobodu?, pitao je msgr. Barišić.

Uz mnogobrojne vjernike, svećenike, redovnike i redovnice misnom slavlju nazočili su crkveni dostojanstvenici biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, biskup šibenski Ante Ivas, biskup požeški Antun Škvorčević, biskup kotorski Ilija Janjić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac. Misi su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, dubrovačko -neretvanski župan Nikola Dobroslavić te dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Festa dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha završava u nedjelju, 6. veljače, svetom misom na Gorici sv. Vlaha, a točno u podne bit će spuštena svečeva zastava s Orlandova stupa.

(Hina) xhspa yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙