FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD čvršće protiv Mubarakova ostanka

Autor: vmrs
WASHINGTON, 2. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države u srijedu su se snažnije usprotivile planu egipatskoga predsjednika Hosnija Mubaraka da ostane na vlasti do rujna i izrazile su sumnju da njegova vlada zapravo potiče nasilje.

SAD i opet zahtijeva hitan prijelaz u demokraciju u Egiptu, a dok su se Mubarakovi pristalice borili s protivnicima na ulicama Kaira, prvom čovjeku egipatske vojske rečeno je da SAD želi mir. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da ako je egipatska vlada i poticala nasilje, mora s time odmah prestati. "Kad kažemo odmah, mislimo odmah", rekao je.

Bijela je kuća zauzela neobično strog stav prema Mubaraku kad je postalo jasno da taj dugogodišnji aemrički saveznik i oslonac američkih pokušaja da se ostvari mir u regiji, kani na dužnosti dočekati rujanski kraj mandata, usprkos svim prosvjednicima koji zahtijevaju njegov odlazak.

Jedan znak Mubarakove odlučnosti, kažu analitičari, bilo je priopćenje egipatskoga ministarstva vanjskih poslova u kojem se kaže kako su strani zahtjevi da u Egiptu odmah počne prijelaz u demokraciju "odbačeni, a cilj im je uzburkati unutrašnju situaciju u Egiptu".

To je shvaćeno kao očito odbijanje javne izjave američkoga predsjednika Baracka Obame od utorka. Obama je Mubaraku rekao da vjeruje kako "uredan prijelaz mora biti smislen, miran i mora početi odmah".

"Predsjednik je predsjedniku Mubaraku prenio jasnu poruku da je došlo vrijeme za promjenu", rekao je Gibbs. "Očito je da egipatski narod odmah želi napredak i promjene".

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙