FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačkoj prijete veliki gubici zbog nemira u Egiptu

Autor: brad
BERLIN, 2. veljače 2011. (Hina) - Zbog nemira u Egiptu, zatvoreni su pogoni njemačkih tvrtaka u toj arapskoj zemlji, a u slučaju prevrata Nijemci bi mogli izgubiti 190 milijuna eura, koliki je trenutačno dug te zemlje Njemačkoj, javljaju u srijedu njemački mediji.

"Na njemačke tvrtke u Egiptu utječu nemiri i trenutačno se u njima uglavnom ne radi", rekao je vanjskotrgovinski glasnogovornik Njemačke industrijske i trgovinske komore Volker Treier za državnu televizijsku postaju MDR. Istodobno je istaknuo kako se zasad ne razmišlja o povlačenju iz Egipta.

"Čekamo da se stanje stabilizira", rekao je Treier, dodajući da njemačke tvrtke trenutačno sudjeluju s nešto više od 500 milijuna eura izravnih ulaganja. Među tvrtkama su Daimler, BASF i Siemens.

Njemački dnevnik "Bild" istodobno piše, pozivajući se na Ministarstvo gospodarstva, kako u slučaju pada vlasti u Egiptu Njemačkoj prijete troškovi od 190 milijuna eura. Ta se svota odnosi na jamstva koja je njemačkim tvrtkama dalo državno osiguranje za izvozne kredite.

Njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle izjavio je da su, unatoč trenutačnim teškoćama, mjere za poticaj izvoza u Egipat "i dalje na snazi".

Njemačka je 2009. u Egipat izvezla robe vrijedne 2,66 milijarda eura.

(Hina) xnkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙