FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski parlament usvojio zakon o reformi policije

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 2. veljače 2011. (Hina) - Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, odobrio je u srijedu prijedlog zakona o reformi policije čija je svrha vraćanje povjerenja javnosti u policijske snage, javljaju ruski mediji.

Prijedlog zakona, koji je početkom kolovoza bio stavljen na javno razmatranje, u petak je usvojila u trećem čitanju i ruska Duma, a na snagu bi trebao stupiti 1. ožujka.

Tim zakonom predviđeni su oštriji uvjeti za novačenje policajaca, među kojima su i selekcijski testovi. Policija će biti oslobođena od suvišnih funkcija, a broj djelatnika bit će smanjen za 20 posto do siječnja 2012.

Ministar unutarnjih poslova Rašid Nurgalijev izjavio je da će u obnovljene policijske snage ući "najbolji od najboljih". Glavna misija policije bit će provođenje zakona, a ključna uloga sprječavanje zločina, kazao je Nurgalijev.

Prema novom zakonu, policajci ne mogu ulaziti u kuće protiv volje ljudi, osim u slučaju spašavanja građana i njihove imovine, uhićenja osumnjičenih, sprječavanja zločina i istrage na mjestu zločina ili nesreće.

Svi će uhićeni imati pravo na odvjetnika od trenutka uhićenja kao i na jedan telefonski poziv u roku od tri sata od uhićenja.

Posljednjih godina policija u Rusiji povezivala se s korupcijom i brutalnošću. Kao odgovor na rastuće kritike ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je krajem 2009. veliku reformu policije, uključujući smanjenje broja časnika i povećanje plaća.

(Hina) xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙