FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15.30:

ZAGREB

Hrvatska se nada kako će institucije u Bosni i Hercegovini uzeti u obzir činjenicu da je hrvatsko državno odvjetništvo utvrdilo nedužnost hrvatskoga branitelja Tihomira Purde, rekla je u utorak u Zagrebu hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s trojicom članova predsjedništva Bosne i Hercegovine. "Nitko od nas ne može vršiti pritisak na pravosudne institucije", rekla je Kosor koja je s trojicom članova predsjedništva BiH razgovarala, između ostaloga i o slučaju hrvatskoga branitelja Purde koji je u pritvoru u BiH, a Srbija traži njegovo izručenje. S bosanskohecegovačkim dužnosnicima koji su u službenom posjetu Hrvatskoj, Kosor je razgovarala i gospodarskim pitanjima i zaključili su kako je "2010. bila teška", ali da je unatoč krizi ostvaren rast gospodarske suradnje. "Rast gospodarske razmjene lani je bio šest posto", rekla je Kosor i dodala kako su razgovarali o projektima zajedničkog izlaska na treća tržišta. Predsjedništvo BiH u ponedjeljak je razgovaralo s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, a u utorak ujutro sastali su se i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

BRUXELLES

Hrvatska je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju pristupila europskom programu Interoperabilna rješenja za europsku javnu upravu (ISA), koji olakšava međusobnu komunikaciju javnih uprava diljem Europe, priopćila je u utorak Europska komisija. Program omogućava građanima i tvrtkama jednostavnije obavljanje administrativnih formalnosti u inozemstvu. Programom ISA upravlja Europska komisija u bliskoj suradnji s državama članicama Europske unije i Europskog gospodarskog prostora te državama kandidatkinjama, koje su zastupljene u Upravnom odboru programa. Memorandum o razumijevanju stupit će na snagu nakon potvrđivanja u Hrvatskom saboru.

ZAGREB

Na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića norveški kralj Harald V i kraljica Sonja boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj 12. i 13. svibnja, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika. Ovaj posjet je zanimljiv i po tome što norveški kraljevski par dva puta godišnje putuje u službene posjete inozemstvu, a 2011. jedno od ta dva putovanja bit će u Hrvatsku.

KAIRO

Stotine tisuća protuvladinih prosvjednika u utorak su diljem Egipta izašle na ulice, a u Kairu se čak dva milijuna Egipćana odazvalo pozivu na "Marš milijuna" koji UN naziva prekretnicom prema demokraciji, dok oporba i prosvjednici inzistiraju da dijaloga nema bez odlaska s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka. Svjetske agencije prenose da mnoge zemlje ubrzano evakuiraju svoje državljane-turiste iz Egipta, a televizijska postaja Al Džazira izvijestila je o dva milijuna prosvjednika u Kairu na Trgu Tahrir. Tisuće prosvjednika okupile su se i u Aleksandriji zahtijevajući ostavku predsjednika Hosnija Mubaraka kojega i svjetski čelnici pozivaju neka posluša svoj narod te izbjegne kaos i nasilje. Mubarak, koji je više od 30 godina na vlasti, postavio je novu vladu no još odbija odstupiti, a bez njegova odlaska "ne može biti dijaloga", rekao je oporbeni egipatski vođa Mohamed ElBaradei i naglasio "Dijalog je moguć tek kad se ispune zahtjevi naroda, a prvi je Mubarakov odlazak s dužnosti".

Sjedinjene Države u utorak su naložile svom, osim najnužnije potrebnom, američkom diplomatsko-konzularnom i drugom vladinom osoblju u Egiptu da napusti zemlju, a Albanija je objavila kako zbog prosvjeda povlači i svog veleposlanika iz Kaira. Dok agencije javljaju da su i Austrija i Grčka poslale zrakoplove radi brže evakucije svojih državljana, Turska je evakucija počela već u utorak. Turski premijer Tayyip Erdogan zbog prosvjeda i nemira odgodio je svoj posjet Kairu sljedećeg tjedna, ali je kazao da dolazi u Egipat, čim se stanje smiri.

TUNIS

Sinagogu u Al Hamu pokraj Gabesa, na jugu Tunisa zapalile su u ponedjeljak navečer nepoznate osobe, izvijestili su čelnici tamošnje židovske zajednice. Griba je u travnju 2002. bila na meti napada kamiona-bombe za koji je odgovornost preuzela Al Kaida. U njemu je 21 osoba izgubila život: 14 njemačkih turista, 5 Tunišana i dvoje Francuza.

TUNIS

Tuniska prijelazna vlada sastala se u utorak kako bi raspravljala o sigurnosnom stanju u zemlji i o mogućem ukidanju policijskog sata, dok je UN objavio da je u neredima u kojima je srušen režim predsjednika Ben Alija ubijeno 219, a ranjeno 510 ljudi, javljaju agencije. Život je izgubilo 219 osoba je izgubilo život, a 510 je ranjeno u pet tjedana pobune, rekao je u Tunisu voditelj ureda UN-ova Visokog povjereništva za ljudska prava Bakr Ndjaje. Ndjaje je rekao na tiskovnoj konferenciji da je od sredine prosinca ubijeno 147 osoba, a u zatvorima još 72, dodajući da su ti podaci "privremeni" i da UN nastavlja istragu.

Više stotina ljudi okupilo se u utorak ujutro u središtu Kaserina, u znak prosvjeda protiv više nasilnih izgreda koji su u ponedjeljak izbili u tome gradu. Prosvjednici koje je vojska rastjerala, zahtijevali su da se kazne svi koji su jučer sudjelovali u neredima i pljačkama. UN-ovi stručnjaci doputovali su u Tunis prošli tjedan, a istraživat će o svim zloporabama i ponudit će preporuke vladi.

Privatni zrakoplov u vlasništvu Ben Alijeve obitelji zaplijenile su u utorak francuske vlasti u zračnoj luci Bourget pokraj Pariza, objavilo je državno odvjetništvo u Parizu, a prenijela je francuska agencija. Zrakoplov je pripadao obitelji Mabruk, jednog od Ben Alijevih zetova. Zrakoplov je tjedan dana prije toga bio stacioniran u hangaru te zračne luke, dodaju izvori. Nevladina organizacija Šerpa, Transparency International i Arapsko povjerenstvo za ljudska prava sumnjiče Ben Alija i njegovu obitelj za korupciju te pronevjeru i pranje državnog novca.

ATENA

U grčkoj prijestolnici ni u utorak nisu vozili podzemna željeznica i autobusi, glavna prijevozna sredstva u gradu, nakon odluke njihovih sindikata da nastave štrajk protiv nacrta zakona o preustroju javnih poduzeća. Nakon cjelodnevnog štrajka djelatnika podzemne željeznice u ponedjeljak, njihov je sindikat tijekom večeri odlučio nastaviti prosvjed u utorak i u srijedu, usprkos odluci atenskog suda o "nezakonitosti" štrajka. I sindikati u autobusnom i trolejbusnom prijevozu najavili su 48-satni štrajk za utorak i srijedu, nakon petosatne obustave rada u ponedjeljak.

EKATERINBURG

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev otkrio je u utorak spomenik ruskome postsovjetskom lideru Borisu Jeljcinu, hvaleći pokojnoga ruskog predsjednika koji mnogima nije ostao u lijepoj uspomeni i kojega se mnogi sjećaju po njegovu kaotičnom vođenju zemlje tijekom devedesetih. Na svečanosti otkrivanja spomenika u Ekaterinburgu, u povodu obilježavanja 80-te godišnjice Jeljcinova rođenja, Medvedev je bivšega predsjednika nazvao odlučnim čelnikom koji je, unatoč manama vodio Rusiju kroz teška vremena i izveo je na pravi put. No bivši šef Jeljcinova kabineta Valentin Jumašev, koji je oženjen starijom Jeljcinovom kćeri, Tatjanom, izjavio je u utorak da je Jeljcin pred kraj života bio razočaran Vladimirom Putinom, kojega je osobno izabrao za svojega nasljednika na čelu države.

KABUL

Afganistanski sukob usmrtio je najmanje 2.400 civila u 2010. godini, što znači više od šest žrtava na dan i rekord je u devet godina rata, objavila je u utorak nevladina udruga ARM (Afghan Rights Monitor) i dodala da je u istome razdoblju bilo 3.200 ranjenih. Pobunjene skupine odgovorne su za gotovo dvije trećine tih žrtava, međunarodne snage za 21 posto žrtava, a afganistanske snage i njihove pridružene milicije za 12 posto žrtava, navodi se u godišnjem izvješću naslovljenom "Civilne žrtve rata". Kako sukob ulazi u desetu godinu broj međunarodnih i afganistanskih vojnika najveći je dosad, a "rekordne su brojke ubijenih civila, ranjenih i raseljenih ". Afganistan nema osnova za izgradnju trajnog mira, jer nema legitimnu, kompetentnu i neovisnu vladu, a ima "visokokorumpiran i nedjelotvoran sustav koji nagrađuje ratne vođe, kriminalce, krijumčare droge i korumpirane političare", zaključuje ARM.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙