FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak suradnje burzi u regiji

Autor: tper
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Predstavnici Zagrebačke, Beogradske, Ljubljanske i Makedonske burze potpisali su danas Aneks o nastavku suradnje između tih burzi, pokrenute 2007. godine.

Direktorica Zagrebačke burze Ivana Gažić je istaknula kako potpisivanje aneksa ne znači kapitalno povezivanje burzi, jer ono nije ni strateški niti ekonomski opravdano, već je riječ o interesnoj suradnji burzi regije.

Primarni cilj suradnje, kako je istaknuto, promocija regije i njenih tržišta kapitala, harmonizacija listing pravila te povećanje svijesti kod javnosti oko mirovinske reforme.

Inicijatori formaliziranja regionalne suradnje bile su burze iz Zagreba, Ljubljane, Beograda i Skopja, a pridružile su im se i burze iz Sarajeva, Podgorice i Banje Luke te je 2007. potpisan inicijalni Memorandum o suradnji s ciljem povećanja vidljivosti regionalnih tržišta kapitala i njihovih vodećih izdavatelja te razvijanja odnosa s postojećim i potencijalnim investitorima, kao i drugih oblika suradnje burzi potpisnica.

Osvrnuvši se na prošlu godinu direktorica Zagrebačke burze Ivana Gažić je kazala kako je 2010. bila godina promjena, a trgovanje dionicom Ine u prosincu omogućilo je da se zaustavi pad redovnog prometa koji je u prošloj godini iznosio 20 posto.

Zahvaljujući Ini Crobex je godinu završio u plusu, a taj se trend nastavio i u siječnju. Redovni promet u siječnju iznosi 1,3 milijarde kuna i tri puta je veći od prometa u istom mjesecu lani.

Direktorica Beogradske burze Gordana Dostanić je kazala za 2010. kako to nije godina na koju mogu biti ponosni, zabilježen je pad prometa, a burzovni indeks je ostao na razini iz početka godine. Zadnji kvartal pokazao je bolja kretanja, porasla je likvidnost i taj se trend prenio i na ovu godinu, kazala je.

Od najznačajnijih događanja na Beogradskoj burzi izdvojila je uključenje na burzu dionica Naftne industrije Srbije od kraja kolovoza prošle godine. Za 7. veljače najavila je početak trgovine dionicama aerodroma Nikola Tesla.

Prošla je godina na Makedonskoj burzi bila slična kao i godina ranije, ostvaren je promet od 100 milijuna eura, a glavni indeks je pao 16 posto, kazao je direktor Makedonske burze Ivan Šteriev napominjući kako će IPO-i isključivo ići preko Burze, a prvi će biti 11. veljače.

Za Ljubljansku burzu 2010. nije bila pozitivna, indeks je pao 13 posto, promet 25 posto, kazao je direktor te burze Andrej Šketa. Početak ove godine je nešto bolji te očekuje da se taj trend nastavi.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙