FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska poziva na suzdržavanje od nasilja u Egiptu

Autor: nkot
ZAGREB, 1. veljače 2011. (Hina) - Republika Hrvatska sa zabrinutošću prati razvoj događaja u Arapskoj Republici Egipat, te izražavajući žaljenje zbog žrtava do kojih je došlo tijekom nemira proteklih dana, poziva na suzdržavanje od nasilja s ciljem smirivanja situacije, priopćeno je u utorak iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

MVPEI dodaje kako se Hrvatska nada "skorom prekidu nasilja i početku mirnog demokratskog dijaloga radi rješavanja nastale krize te provođenja političkih ekonomskih i društvenih reformi uz puno uvažavanje temeljnih ljudskih prava. Uvjereni smo da će se na taj način stvoriti uvjeti za poboljšanje života za sve građane i omogućiti daljnji napredak Egipta koji je važan čimbenik regionalne i šire stabilnosti i Hrvatskoj prijateljska zemlja".

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nastavit će pratiti razvoj situacije u očekivanju što skorijeg smirivanja stanja u Egiptu.

MVPEI na svojoj internetskoj stranici upozorava da "postoji veliki rizik putovanja u Egipat zbog nestabilnog sigurnosnog stanja uzrokovanog prosvjedima i demonstracijama u Kairu i drugim dijelovima zemlje, te trenutno ne preporučujemo putovanje u tu zemlju". Petnaestak Hrvata, djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Kairu i ostalih hrvatskih državljana, doputovalo je u utorak oko 7 ujutro u Zagreb, nakon što je MVPEI organizirao njihovu evakuaciju. Evakuirani su svi hrvatski državljani koji su to htjeli, dodaje MVPEI, a hrvatsko veleposlanstvo prati razvoj situacije i daljnje evakuacije ovisit će o potrebi.

Deseci tisuća Egipćana ljudi izašli su na ulice i zahtijevaju odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka čija autoritarna vlast traje već trideset godina, a u neredi je dosada poginulo više od stotinu ljudi.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙