FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muselimović: Ponovo ću tražiti puštanje Purde iz pritvora

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. siječnja 2011. (Hina) - Mostarski odvjetnik Josip Muselimović, koji u Bosni i Hercegovini zastupa vukovarskog branitelja Tihomira Purdu, izjavio je u četvrtak Hini kako će od Suda BiH ponovo zatražiti da se njegova branjenika pusti iz ekstradicijskog pritvora, istodobno ocijenivši kako odluka Državnog odvjetništva Hrvatske (DORH) da pravosudnim vlastima BiH ne podnese zahtjev za Purdino izručenje može "ozbiljno zakomplicirati" cijelu situaciju.

„Sutra (u petak) ću svakako podnijeti zahtjev za puštanje Tihomira Purde iz ekstradicijskog pritvora u kojemu se nalazi od 5. siječnja", kazao je Muselimović.

On je kazao kako je za 21. siječnja već ranije bilo zakazano saslušanje Purde pred Tužiteljstvom BiH u povodu optužbi koje mu na teret stavlja srbijansko pravosuđe.

Purdino očitovanje po tim optužbama, kako je pojasnio Muselimović, ranije je zatražio DORH pa sada nije jasno zbog čega je odluka da se neće zatražiti njegovo izručenje donesena i prije davanja tog iskaza.

"Takav stav DORH-a može ozbiljno zakomplicirati situaciju", ocijenio je Muselimović.

Prema njegovu tumačenju, Purda bi u sadašnjim okolnostima morao biti pušten na slobodu 23. siječnja u 18 sati ne stigne li do tada iz Srbije u Sarajevo formalan zahtjev za njegovim izručenjem uz propratnu dokumentaciju.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović je ranije tijekom dana izjavila u Den Haagu, gdje je boravila u službenom posjetu, kako će njena zemlja od BiH svakako tražiti Purdino izručenje ne učini li to Hrvatska.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku u četvrtak je izvijestilo kako je nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrđeno da nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Tihomira Purde, koji je 5. siječnja uhićen na granici Hrvatske s BiH na temelju srbijanske tjeralice i nalazi se u zatvoru u Zenici. Županijsko državno odvjetništvo zaprimilo je 17. siječnja od DORH-a spis u kojem Purdu, vukovarskog branitelja, srbijansko pravosuđe tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Po Muselimovićevim riječima, Purdin odvjetnik u Hrvatskoj Krešimir Krsnik, koji je tijekom poslijepodneva najavio pokretanje postupka puštanja Purde iz ekstradicijskog pritvora, to ne može napraviti jer nema pravo zastupati Purdu na teritoriju BiH.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙