FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Suđenje za Lovas

Autor: ssai
BEOGRAD, 28. siječnja 2011. (Hina) - Serija ispitivanja svjedoka predviđena za siječanj, u nastavku dokaznog postupka na suđenju četrnaestorici optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Lovasu u listopadu 1991., završena je u petak svjedočenjem Slavka Stupara, jednog od vođa srbijanskih dobrovoljaca koji su napali selo.

Stuparevo svjedočenje obilježilo je nijekanje navoda iz njegova ranije danog iskaza u policiji početkom 2007. godine, u kojem je, kako mu je predočeno, prvooptuženog Ljubana Devetaka povezao s Mirkom Jovićem.

Po optužnici, Ljuban Devetak je početkom listopada 1991., zajedno s pripadnicima Srpske narodne obnove, stranke koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca s namjerom da napadne Lovas, selo naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce pucali, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Stuparu je predočeno da je u ranijem iskazu naveo kako zna da se Devetak s Jovićem dogovarao o dolasku dobrovoljaca i napadu na Lovas, što je svjedok odbacio, ustvrdivši kako mu je taj iskaz "gotovo iznuđen" te da je taj iskaz namjerno iskonstruiran, kao i da je njegovo ispitivanje u policiji trajalo duže no što je zakonom dopušteno.

Sudski postupak koji se vodi pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu ovaj tjedan obilježila su svjedočenja nekoliko negdašnjih pripadnika srbijanske paravojne postrojbe koja je napala selo. Neki od njih su izjavljivali kako ne znaju ništa o zločinima te da su nakon zauzimanja sela samo držali stražu, dok su ostali kazali da, unatoč tome što su bili u selu, nemaju izravnih spoznaja o zločinima.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužnicom tereti četrnaest osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Sudski postupak u predmetu "Lovas" počeo je 17. travnja 2008., a nastavak se očekuje potkraj veljače 2011.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙