FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Spice" spreman za pripremno ročište

Autor: amat
ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Optužno vijeće koje je početkom tjedna potvrdilo USKOK-ovu optužnicu u aferi "Spice" danas je dovršilo rad na spisu koji bi u sljedećih tjedan dana trebao biti dodijeljen sucu koji će na zagrebačkome Županijskom sudu voditi pripremno ročište, a zatim i suđenje protiv osmorice optuženih da su Podravku oštetili za više od 400 milijuna kuna.

"Spis je na današnjem ročištu formiran i nakon što napravimo pisano obrazloženje uputit ćemo ga u rad sucu koji će voditi daljnji postupak", izjavio je za Hinu predsjednik optužnog vijeća Ivan Turudić, koji je kao šef USKOK-ova odjela zadužen i za odabir suca koji će voditi slučaj.

Rekao je kako još nije odlučio koji će sudac voditi slučaj čiji je spis, s više od 40 tisuća stranica, jedan od najvećih u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Također nije određen ni datum pripremnog ročišta na kojem će se odlučiti kada će suđenje početi te koji će se dokazi provesti na glavnoj raspravi.

Optužno vijeće danas je u opsežan spis dodalo i dokaze obrane o kojima će se ponovno odlučivati na pripremnom ročištu. Među njima je i dokument za koji obrana tvrdi da ruši optužnicu jer, kako kaže, dokazuje da su optuženici zapravo spriječili "neprijateljsko preuzimanje" u Podravki.

Odvjetnik Mate Matić, koji brani bivšeg predsjednika uprave Podravke Zdravka Šestaka, ponovio je da obrana ima dokument koji pokazuje da je norveška tvrtka "Riber & Son" željela preuzeti sve dionice Podravke.

"Taj dokument pokazuje da naše ranije tvrdnje o neprijateljskom preuzimanju nisu bile izmišljene priče, već činjenice koje stoje na papiru", izjavio je Matić. Dodao je da su u spis uvrštene i snimke sa sjednica nadzornog odbora Podravke te zapisnici s ispitivanja svjedoka koja je obrana provela samostalno, mimo USKOK-ove istrage.

Obrana je prije najavila da će na glavnu raspravu pozvati svjedoke koje nije uspjela ispitati prije podizanja optužnice, među kojima i bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Za nezakonitosti na štetu Podravke "teške" 400 milijuna kuna USKOK tereti bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Oni su optuženi za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙