FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afera Spice: odgođena odluka o osnovanosti optužnice

Autor: amat
ZAGREB, 17. siječnja 2011. (Hina) - Sjednica optužnog vijeće koje razmatra osnovanost optužnice u aferi Spice danas je još jednom odgođena, a novo je ročište zakazano za 24. siječnja, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na novom ročištu obrana bi se ponovno trebala očitovati o stavovima USKOK-a, kazao je Mate Matić, jedan od odvjetnika osmorice optuženika koje se tereti da su koprivničku prehrambenu tvrtku Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna.

Nakon idućeg ročišta optužno vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića trebalo bi odlučiti o osnovanosti USKOK-ove optužnice koju treba potvrditi, odbaciti ili je vratiti na doradu. No, još uvijek nije poznato hoće li odluka biti objavljena 24. siječnja ili naknadno s obzirom da zakon za to ne predviđa nikakve rokove.

Na početku današnjeg ročišta optužno je vijeće odbilo sve ranije prijedloge obrane da se iz spisa s više od 40 tisuća stranica kao nezakonito izbaci knjigovodstveno-financijsko vještačenje na kojemu je temeljena optužnica.

Odvjetnici su, osim toga, isticali da je USKOK povrijedio prava optuženika te da prije uključenja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u ovaj slučaj nije ni trebao biti nadležan za istraživanje navodnih nezakonitosti u Podravci.

"Niti jedan naš zahtjev nije prihvaćen pa tako ni novi dokaz za kojega smatramo da pokazuje kako su optuženici zapravo spriječili da u Podravki dođe do tzv. neprijateljskog preuzimanja", kazao je Matić. Nije želio detaljnije govoriti o tom dokazu, ističući da je postupak tajan, ali je izrazio uvjerenje da je riječ o dokumentu koji "ruši cijelu optužnicu".

Iako je, po mišljenju obrane, riječ o ključnom dokazu, on će u spis biti uvršten tek ako dođe do suđenja, odnosno ako sud prihvati USKOK-ovu optužnicu.

Uz Polančeca su optuženi bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, tereti ih se za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙