FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O restrukturiranju HEP-a

Autor: mpuk
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Javna rasprava o modelu po kojem bi energetski sektor Hrvatske trebao biti usklađen s energetskim direktivama Europske unije okončana je danas prihvaćanjem kompromisnog rješenja za restrukturiranje Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Nasuprot naveliko kritiziranom TSO modelu (Transmission system operator) koji podrazumijeva potpuno vlasničko razdvajanje mrežnih djelatnosti, odnosno prijenosa i distribucije električne energije, predložen je kompromisni ITO model (Independent Transmission Operator) koji ne predviđa izdvajanje nijednog dijela iz HEP-a, rečeno je na javnoj raspravi o 3. energetskom paketu koje je organizirao Cigre u suradnji s Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Prema ITO modelu osnovala bi se samostalna organizacija unutar HEP-a koja bi bila organizacijski i upravljački neovisna uz uvođenje određenih mehanizama zaštite i nadzor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji je iznio kompromisno rješenje, predložio je da HEP organizira prijenos električne energije prema ITO modelu do 2014., kada bi Vlada i Europska komisija trebali ocijeniti udovoljava li taj model postavljenim energetskim ciljevima EU-a te trebali odlučiti hoće li nastaviti s tim modelom ili će ga napustiti.

"Vlada će, međutim, i ranije moći donijeti odluku o napuštanju tog modela i prihvaćanju vlasničkog razdvajanja i odvajanja od HEP-a ukoliko se pokaže da organizacija prijenosnog sustava prema ITO modelu ne ispunjava postavljene kriterije", kazao je Granić, dodavši da će to može pokrenuti i sam HEP.

Naglasio je da je ovaj prijedlog u potpunosti u skladu s direktivom EU-a i udovoljava ciljevima energetske politike EU-a.

Nakon donošenja zakona vezanih za energetski sustav, najvjerojatnije u ožujku ove godine, Hrvatska ima rok od godinu dana za implementaciju zakona, odnosno za restrukturiranje HEP-a.

Po mišljanju Dubravka Čoraka, predsjednika Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata, troškovi restrukturiranja mogli bi dosegnuti 2,5 milijarde kuna.

No Granić to negira i ističe da bi troškovi mogli iznositi tek 15 posto tog iznosa, te da će troškove snositi HEP.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec još je jednom naglasila da nema straha od privatizacije HEP-a, te pozvala da se već sutra počne s restrukturiranjem kako bi se udovoljilo postavljenim rokovima.

(Hina) xmpv yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙