FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija: borba protiv korupcije najveći rezultat pregovora

Autor: bcav
ZAGREB, 27. siječnja 2011. (Hina) - Borba protiv korupcije i rezultati koji su u njoj ostvareni možda su najveći rezultat hrvatskih pregovora za ulazak u EU, istaknuto je u četvrtak u Zagrebu na konferenciji "Novi model rasta hrvatskog gospodarstva" na kojoj su političari i gospodarstvenici razgovarali o pripremljenosti hrvatskog gospodarstva za ulazak na zajedničko europsko tržište i je li obračun s korupcijom stvorio bolje uvjete za poslovanje.

"Borba protiv korupcije možda je najveća prednost pregovaračkog procesa u Hrvatskoj", rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica dodajući da su vlada i oporba otvorile prostor, ali da još nedostaje pravosudno djelovanje.

Branko Roglić iz tvrtke Orbico smatra da će hrvatski poduzetnici nakon ulaska u Uniju morati "dobro zasukati rukave", osobito kada budu poslovali u državama gdje nema korupcije koja je u Hrvatskoj "gotovo pa imala pravo javnosti".

"Ključno je to da je vlast otvorila prostor kritičnoj masi poštenih građana da mogu uprijeti prstom u korumpirane ljude", rekao je Roglić koji ističe da domaće tvrtke zbog racionalnog poslovanja u Europi više neće moći zapošljavati po zaslugama.

Da je u Hrvatskoj korupcija bila oblik vladavine drži profesor na pravnom fakultetu Siniša Rodin koji korupciju u najvišem državnom vrhu naziva "veleizdajom" i "velekorupcijom".

Ocijenio je da se pravosuđe promijenilo, ali da korupcija neće nestati novim izborom sudaca nego "mora poteći iz glava građana koji će se moći oduprijeti koruptivnom ponašanju".

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković govorio je o dinamici pristupnog procesa, od planiranog zaključenja pregovora u lipnju do očekivanog ulaska u Uniju 2013.

"Pregovori su bili trening, a članstvo je utakmica", slikovit je bio šef hrvatske diplomacije koji smatra da je Hrvatska pripremljenija za članstvo od nekih zemalja članica, pa ne očekuje naknadni monitoring Bruxellesa kao u slučajevima Rumunjske i Bugarske, kao niti "neprincipijelne pritiske".

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak podsjetio je da je Europska komisija obavila već dva kruga monitoringa Hrvatske i rekao da su ocjene "više nego dobre". Dodao je da će se nakon ulaska u Uniju povećati hrvatska diplomatska misija u Bruxellesu sa 65 na 120 ljudi, a sami poduzetnici morat će procijeniti koliko im se isplati biti nazočan u europskom političkom središtu ili plaćati lobiste.

(Hina) xbcav yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙