FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australija: zbog poplava uveden novi porez

Autor: bnov
SYDNEY, 27. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Australska vlada odlučila je u četvrtak privremeno uvesti novi porez kojim će se pomoći financiranje obnove kuća i infrastrukture uništene u nedavnim katastrofalnim poplavama.

Novi porez iznosit će 0,5 posto na godišnji prihod veći od 50 tisuća australskih dolara (270 tisuća kuna) i jedan posto na prihode veće od 100 tisuća dolara (540 tisuća kuna), objavila je premijerka Julia Gillard. Porez će se primjenjivati samo 2011. i 2012. godine. Od njega će biti izuzeta domaćinstva pogođena poplavama.

Vlada je također objavila procjenu da će gospodarski rast u ovoj fiskalnoj godini biti pola posto niži od predviđenog.

Poplave koje su opustošile saveznu državu Queensland odnijele su 35 života i nanijele ogromne štete infrastrukturi i gospodarstvu, koje se procjenjuju na čak 10 milijarda australskih dolara. Vlada će u obnovu uložiti 5,6 milijarda dolara, a posebnim porezom trebalo bi se prikupiti 1,8 milijarda.

"Ovo bi mogla biti najskuplja prirodna katastrofa u našoj povijesti", kazala je Julia Gillard.

Vlada će ubrzati izdavanje privremenih radnih dozvola za kvalificirane useljenike koje žele raditi u poplavljenim područjima. Također, Australci koji traže posao dobit će financijski poticaj za rad u Queenslandu, saveznoj državi na sjeveroistoku zemlje najteže pogođenoj poplavama.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙