FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osuđen zločin iz mržnje zbog spolne orijentacije

Autor: amat
ZAGREB, 26. siječnja 2011. (Hina) - Nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu dvojica okrivljenika proglašena su krivima za "kazneno djelo nasilničkog ponašanja u vezi sa zločinom iz mržnje s osnova spolne orijentacije", koje su počinili ispred zagrebačkog kluba Sirup u noći 1. studenog prošle godine, priopćio je Centar za LGBT ravnopravnost.

Iako je Državno odvjetništvo tražilo bezuvjetne zatvorske kazne, prvookrivljenom je šestomjesečna zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 dana te je danas, nakon tromjesečnog pritvora, pušten na slobodu. Drugookrivljeni je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci, s rokom kušnje od tri godine.

Centar za LGBT ravnopravnost ističe da će odvjetnica Ana Bandalo, koja zastupa dvojicu oštećenih, pokrenuti i postupak radi naknade štete.

"Iako žalimo što okrivljenici nisu osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne, mi, LGBT osobe, osnivači/ce Centra za LGBT ravnopravnost, nadamo se da je presuda dovoljno jasna poruka javnosti i drugim homofobima i šovinistima da su diskriminacija, zločini iz mržnje i nasilničko ponašanje protiv LGBT osoba apsolutno nedopustivi. Nadamo se da će Državno odvjetništvo uložiti žalbu na presudu i ustrajati u tome da počinitelji budu osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne", navodi se u priopćenju.

Pozivaju i sve LGBT osobe da i u buduće prijavljuju ovakve slučajeve nasilja i diskriminacije.

(Hina) pp/xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙