FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najbrži rast Južne Koreje u osam godina

Autor: mpuk
SEUL, 26. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Gospodarstvo Južne Koreje poraslo je u prošloj godini po najvišoj stopi u posljednih osam godina, od 6,1 posto, ali je rast usporio u četvrtom tromjesečju zbog pada aktivnosti u maloprodaji, proizvodnji i građevinarstvu, izvijestila je u srijedu središnja banka.

Bruto domaći proizvod u četvrtom tromjesečju porastao je za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, usporivši u odnosu na 0,7- postotni rast u trećem tromjesečju, objavila je Bank of Korea (BOK).

"U usporedbi s trećim tromjesečjem, proizvodni i građevinski sektori zabilježili su pad", navodi se u priopćenju. „Privatna potrošnja također je pala, no izvoz je porastao u usporedbi s prethodnim tromjesečjem."

Čelnik bančinog odjela za gospodarsku statistiku Jung Young-Taek nazvao je usporavanje sastavnim dijelom procesa normalizacije, prognoziravši održavanje tempa rasta u ovoj godini.

"Podaci pokazuju da korejsko gospodarstvo sada počiva na lokalnoj potrošnji dok je izvoz i dalje solidan", kazao je novinarima Young-Taek.

Na godišnjoj razini gospodarstvo je u četvrtom tromjesečju poraslo za 4,8 posto, u usporedbi sa 4,4-postotnim godišnjim rastom u trećem tromjesečju.

U cijeloj 2010. gospodarstvo je poraslo za 6,1 posto, u usporedbi sa samo 0,2 posto rasta u 2009., a zasluge za tako visoku stopu valja pripisati opsežnoj javnoj potrošnji i rekordno niskoj razini ključnih kamatnih stopa kojima je središnja banka podupirala oporavak gospodarstva od globalne financijske krize.

Ta je stopa rasta najviša od 2002. kada su aktivnosti porasle za 7,2 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙