FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: presuda "Gnjilanskoj skupini"

Autor: ssai
BEOGRAD, 21. siječnja 2011. (Hina) - Sud u Beogradu u petak je osudio na zatvorske kazne devetoricu Albanaca, pripadnika “Gnjilanske skupine“, optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u kosovskom mjestu Gnjilanu i okolici, u drugoj polovici 1999. godine.

Trojica pripadnika skupine osuđena su na 15 godina, četvorica na deset a dvojica na dvije godine zatvora.

Oni su osuđeni za zločine u kojima je, prema presudi, ubijeno najmanje 80 osoba, najmanje 34 osobe se vode kao nestale, a najmanje 153 osoba je protupravno zatvoreno i mučeno, a zatim pušteno.

Optužnica od 11. kolovoza 2009. godine teretila je 17 osoba da su, kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), od početka lipnja do kraja prosinca 1999. godine, prema civilnom stanovništvu srpske i nealbanske nacionalnosti i pojedinim pripadnicima albanske nacionalnosti svjesno naređivali i provodili protuzakonita zatvaranja te su neljudski postupali, mučili, silovali, ubijali, tjelesno ozljeđivali, nanosili veliku patnju i pljačkali imovinu.

Kasnije je postupak razdvojen protiv dijela optuženih koji su u bijegu, a tijekom postupka protiv osuđene devetorice ispitano je 39 svjedoka.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙