FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BiH objavio platformu za uspostavu vlasti

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. siječnja 2011. (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) ponudila je u utorak svoju plaformu za moguću upostavu vlasti u BiH na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2010. godine, odgovorivši tako na sličan dokument što su ga još u prosincu prošle godine ponudile četiri stranke okupljene oko Socijaldemokratske partije BiH (SDP)

Medijima u BiH iz središnjice HDZ-a dostavljen je dokument pod naslovom „Osnove parlamentarne većine za europsku budućnost BiH“, u kojemu ta stranka prije svega ponavlja svoju opredijeljenost za BiH koja će se temeljiti na načelima apsolutne ustavne i institucionalne ravnopravnosti svih naroda i građana, a s ciljem očuvanja i izgradnje mirne, stabilne, pravedne, funkcionalne i racionalno ustrojene države.

Nudeći suradnju drugim strankama koje su na izborima dobile povjerenje birača, HDZ BiH ih poziva da konstituiraju vlast „poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda“ čime bi se, kako drži HDZ BiH, osiguralo da vlast odražava političku volju Hrvata, Srba i Bošnjaka iskazanu na demokratskim izborima.

Definirajući načela moguće programske suradnje, HDZ BiH poziva potencijalne koalicijske partnere da se obavežu kako će raditi na donošenju ustavnih rješenja kojima će se osigurati puna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, uključujući usklađivanje ustava s presudom Europskog suda za ljudska prava, koji je od BiH zatražio prestanak ustavnog i zakonskog diskriminiranja pripadnika nacionalnih manjina.

Ta bi zadaća trebala biti obavljena do kraja lipnja ove godine.

HDZ BiH kao važnu zadaću navodi i promjenu izbornog zakona kako bi se „spriječila zloporaba izbornog procesa“ i osigurala učinkovita uspostava vlasti.

Na trećem mjestu navedena je potreba usklađivanja domaćeg zakonodavstva s europskim, što je i preduvjet približavanja euroatlantskim integracijama, a potom se navodi jačanje institucija pravne države nužnih za borbu protiv kriminala te na kraju stvaranje uvjeta za provedbu gospodarskih i socijalnih reformi.

HDZ BiH također predlaže žurnu izradu akcijskog plana provedbe ovog općenitog dokumenta te definiranje rokova za provedbu reformi.

Za razliku od načelnog dokumenta na jednoj stranici, što ga je u utorak ponudio HDZ BiH, platforma SDP-a, Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke „Radom za boljitak“ (NSRzB) znatno je ambicioznija i nudi cijeli niz reformi, od ustavnih do gospodarskih i socijalnih.

Stranke iz Republike Srpske odbile su međutim prihvatiti taj dokument tvrdeći kako se time pokušava promijeniti same temelje Daytonskog sporazuma.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙