FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN brani svojeg glavnog tajnika

Autor: bnov
NEW YORK, 25. siječnja 2011. (Hina/AFP) - UN brani rad svojeg glavnog tajnika Ban Ki-moona, optužena od nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW) da premlako brani ljudska prava u svijetu, posebice u Kini.

HRW je u svojem godišnjem izvješću objavljenom u ponedjeljak optužio je UN i EU da čine veliku grešku, jer ne iznose javne osude kako bi represivne režime poput onog u Kini nagnale da prestanu kršiti ljudska prava.

HRW je osudio "gotovo univerzalni kukavičluk (koji se iskazuje) u odnosu na sve manje civilnih sloboda u Kini".

Glavni direktor organizacije Kenneth Roth ocijenio je da je temeljna greška glavnog tajnika UN-a i puno zemalja koje sjede u Povjerenstvu za ljudska prva to što prednost daju "dijalogu i suradnji" u odnosu na pritisak javnosti kojem bi mogle izložiti odgovorne zemlje.

Ured glavnog tajnika odgovorio je da Ban štiti ljudska prava posvuda u svijetu te da odluka o javnoj osudi pojedinačnih slučajeva predstavlja "stratešku odluku".

"On za svaki pojedinačni slučaj donosi stratešku odluku u svrhu odabira najdjelotvornijeg načina kojim bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava", kazao je glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

Organizacije za ljudska prava kritizirale su Bana jer na susretu s kineskim predsjednikom Hu Jintaom prošle godine nije spomenuo slučaj zatočenog kineskog disidenta Liu Xiaoba, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Farhan Haq je kazao da je glavni tajnik UN-a iznio pitanje ljudskih prava u govoru pred jednom organizacijom komunističke stranke tijekom istog posjeta Kini.

(Hina) xbnš ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙