FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O zahtjevu Sanadera za uvid u spis idućeg tjedna

Autor: sobr
ZAGREB, 25. siječnja 2011. (Hina) - O zahtjevu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera za uvidom u spis protiv njihova branjenika idućeg će tjedna odlučiti sudac zagrebačkoga Županijskog suda koji nadzire USKOK-ovu istragu protiv Sanadera.

"O zahtjevu obrane te prijeporu kada okrivljenik i njegovi branitelji imaju pravo na uvid u spis odlučit će sudac istrage Krešimir Devčić nakon povratka sa službenog puta u SAD idućeg tjedna", potvrdio je za Hinu predsjednik Odjela za USKOK istražnog centra Županijskog suda Ratko Šćekić.

Po novom Zakonu o kaznenom postupku, po kojem se vode USKOK-ove istrage, okrivljenik i branitelj imaju pravo razgledati spis i predmet nakon što se okrivljenik ispita.

Hrvatski odvjetnici bivšeg premijera smatraju da je taj zakonski uvjet ispunjen jer je on krajem 2010. na ispitivanju u Austriji iznio obranu i rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti u Hrvatskoj te da bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj. Zato su USKOK-u podnijeli zahtjev za uvid u spis te priložili dokumentaciju s ispitivanja u Austriji, o čemu će, po riječima suca Šćekića, idućeg tjedna odlučiti sudac istrage.

Sanader je uhićen 10. prosinca u Austriji, a u iduća dva dana bio je ispitan pred sucem istrage u Salzburgu, gdje je rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti u Hrvatskoj - zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtak preko marketinške agencije Fimi medije.

Proteklog je vikenda u intervjuu za austrijski dnevni list "Salzburger Nachrichten" izjavio kako neće pristati na pojednostavljeni postupak izručenja Hrvatskoj sve dok ne bude "u detaljima upoznat sa svime čime ga se u Hrvatskoj tereti". "Mojim odvjetnicima u Zagrebu još uvijek nisu dali uvid u spis. Stoga ne znam pojedinosti o tome što mi se stavlja na teret. Dok to ne bude slučaj, sigurno neću pristati na pojednostavljeni postupak izručenja", rekao je.

Viši zemaljski sud u Linzu prošloga je tjedna odbio Sanaderovu žalbu na ekstradicijski pritvor.

I austrijske su vlasti počele istragu protiv Sanadera zbog sumnje za pranje novca preko jedne tirolske banke.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙