FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šestorica i Iran u Istanbulu o nuklearnoj energiji

Autor: bnov
ISTANBUL, 21. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Velike sile i Iran okupili su se u petak u Istanbulu na razgovorima koje Zapad želi usmjeriti na kontroverzni nuklearni program Teherana, ali sa slabim izgledima u napredak.

Razgovori koji se održavaju u luksuznoj otomanskoj palači Ciragan, nasuprot Bosforu, okupili su visoku povjerenicu EU za vanjske poslove Catherine Ashton, posredovateljicu skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, te Njemačka), predstavnike te skupine, te glavnog iranskog pregovaratelja za nuklearnu energiju Saida Džalilija.

Brojne novinare akreditirane za taj događaj drži se udaljene od te nekadašnje veličanstvene palače pretvorene u luksuzni hotel za ovu priliku, a razgovori bi se trebali nastaviti u subotu.

Iranski pregovarači objavili su da ne dolaze s novim prijedlogom na nastavak šestostranih pregovora o iranskom nuklearnom programu, a Rusija smatra da bi tema trebala biti i moguće ublažavanje sankcija Teheranu.

Nikakav značajniji preokret u osmogodišnjem sporu oko iranskih nuklearnih ambicija ne očekuje se na drugom krugu pregovora između Irana i svjetskih sila u Istanbulu u petak i subotu.

Međunarodna zajednica strahuje da je iranski civilni program dobivanja nuklearne energije tek pokriće za proizvodnju atomskog oružja. Oštrije gospodarske sankcije Teheranu uvedene su zbog upornog odbijanja da zaustavi program i učini ga transparentnijim.

(Hina) xbnš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙