FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija o Iranu: nadzor ne može zamijeniti pregovore

Autor: rtom
MOSKVA, 13. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Iranski poziv na međunarodni pregled nuklearnih postrojenja te zemlje zaslužuje pozornost, no takav jedan obilazak ni u kojem slučaju ne može zamijeniti redovite nuklearne inspekcije niti pregovore s velikim silama, ocijenila je u četvrtak Rusija.

Kina, članica "šestorke", zapravo je odbacila iranski poziv na obilazak nuklearnih postrojenja, a Rusiju pak žele odgovoriti zapadni političari. Neki analitičari ocjenjuju da Iran takvim pozivom želi razjediniti šest velikih sila koje s njime pregovaraju o njegovu nuklearnom programu koji je netransparentan i Zapad ga optužuje da želi razviti atomsku bombu.

"Poziv doista zaslužuje pozornost. Držimo da treba pozdraviti svaki poziv koji svjedoči o većoj iranskoj otvorenosti za suradnju s međunarodnom zajednicom", ali takav obilazak "ni u kojem slučaju ne smije zamijeniti redovite inspekcije stručnjaka IAEA-e (Međuanrodne agencije za atomsku energiju)", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Šestorka je diplomatski naziv za Francusku, Kinu, Njemačku, Rusiju, Sjedinjene Države i Veliku Britaniju koje s Iranom razgovaraju o nuklearnom programu, a idući krug planiran je za 21. i 22. siječnja.

Rusija i Kina, dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, vezane su s Iranom velikim trgovinskim i energetskim poslovima te zagovaraju mekši pristup u pregovorima, a uspjele su ublažiti i nekoliko UN-ovih rezolucija kojima su Iranu nametnute sankcije zbog njegova nuklearnog programa.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙