FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovački Zelenci dobili svoje stalno mjesto

Autor: hspa
DUBROVNIK, 6. siječnja 2011. (Hina) - Jedinstveni renesansni brončani kipovi Zelenci - Maro i Baro nakon izložbe o procesu restauracije prvi put su postali dio stalnog postava kulturno povijesnog muzeja u Kneževu dvoru.

Dubrovački Zelenci, koji su do potresa 1905. izbijali ure udarajući o zvono na glavnom gradskom dubrovačkom zvoniku, na našem su području najstarije takve brončane figure, tzv. Jacquemarti (Jakov s batom). Usporedbe radi, venecijanski Mori postavljeni su 19 godina iza Zelenaca. Izradu dva brončana kipa naručilo je dubrovačko Malo vijeće 1478., visoki su po 191 cm izrađeni, odjeveni u rimsku vojnu odoru s prsnim oklopom i kacigom na glavi.

Nakon potresa 1905. Zelenci su radi rekonstrukcije gradskog zvonika uklonjeni su i pohranjeni u ondašnji Domorodni muzej. Budući su bili jako oštećeni, nakon popravka zvonika nisu vraćeni već su uz zvono postavljene njihove kopije. Originalni Zelenci djelomično su popravili braća Papa nakon čega su izloženi u niši Palače Sponza. Odatle su radi restauracije izmješteni 2003. godine radi restauracije koja je trajala do 2009. godine, a nakon čega su bili izloženi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

U Dubrovnik su se vratili u svibnju prošle godine i odnedavno su dio stalnog postava Kneževa dvora.

(Hina) xhspa yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙