FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češki premijer podupire srbijanski put u EU

Autor: ssai
BEOGRAD, 20. siječnja 2011. (Hina) - Češki predsjednik Vaclav Klaus u četvrtak je, u sklopu službenog boravka u Beogradu i susreta s najvišim srbijanskim dužnosnicima, izrazio potporu te zemlje Srbiji na njezinu putu ka članstvu u Europskoj uniji, te upozorio kako to može sa sobom nositi i određena razočaranja.

Klaus je, po dolasku u Beograd, razgovarao o gospodarskim i ukupnim bilateralnim odnosima sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, a potom održao predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), kojem su, uz Tadića, nazočili i premijer Mirko Cvetković te drugi politički dužnosnici, kao i članovi akademije.

Tijekom predavanja naslovljenog "Osvrt na transformaciju Češke i Srbije" Klaus je istaknuo kako njegova zemlja snažno podupire pristupanje Srbije Europskoj uniji, te ukazao kako bi članstvo u Uniji moglo donijeti i određena razočaranja u smislu prevelikih očekivanja.

U svom predavanju češki predsjednik osvrnuo se i na iskustva Češke u području gospodarske transformacije u procesu europskih integracija, ukazavši na poteškoće koje je ta zemlja imala.

Češkom predsjedniku dodijeljena je povelja o izboru za inozemnog člana SANU-a, dok je on tijekom poslijepodneva u jednoj beogradskoj knjižnici predstavio srbijansko izdanje svoje knjige "Europa i EU - pogled političara i pogled ekonomista".

U izvješćima o posjetu češkog predsjednika beogradski mediji navode ga kao euroskeptika te podsjećaju kako je Klaus poznat po kritikama zbog bombardiranja SR Jugoslavije 1999. godine, kao i po neslaganju s neovisnošću Kosova.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙