FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjena potpora u Srbiji za pristup EU

Autor: ssai
BEOGRAD, 14. siječnja 2011. (Hina) - Članstvo Srbije u Europskoj uniji (EU) podupire 57 posto srbijanskih građana, pokazuje najnovije istraživanje ureda srbijanske vlade za europske integracije, objavljeno u petak, a to je za osam posto manje nego u lipnju 2010. kad je ta potpora bila 65 posto.

Predstavljajući rezultate redovitog šestomjesečnog istraživanja, provedena u prosincu 2010., ravnateljica tog ureda Milica Delević navela je kako je, prvi put otkako se istraživanja provode i predstavljaju javnosti, potpora građana članstvu Srbije u EU manja od 60 posto.

S druge strane, potpora reformama koje zahtijeva pristup Srbije EU viša je, po njezinim riječima, nego ikad.

Po rezultatima istraživanja, 78 posto ispitanika smatra da bi reforme trebalo provoditi i kad ne bi bile uvjet za ulazak u EU, nego radi stvaranja bolje Srbije, što je za 15 posto više nego u lipnju 2010.

Kad je riječ o područjima u kojima je potrebno provesti refome, najveći broj ispitanika, 39 posto, na prvom je mjestu naveo borbu protiv korupcije.

Rezultati istraživanja, kao je istaknula Delević, pokazuju i da približavanje Srbije Uniji sve više postaje unutarnjopolitička stvar i u predodžbi građana kad je riječ o onom što očekuju da bude učinjeno, ali i kad je riječ o rezultatima koji se očekuju od europskih integracija.

Redovito šestomjesečno terensko istraživanje srbijanskog ureda za europske integracije provedeno je na uzorku od 1030 punoljetnih građana od 17. do 23. prosinca 2010.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙