FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijansko ministarstvo pravosuđa uputilo očekivani popis

Autor: sobr
ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Srbijansko ministarstvo pravosuđa uputilo je popis hrvatskih državljana protiv kojih su negdašnji vojni sudovi u SFRJ i SRJ vodili postupke, doznaje se danas u hrvatskom ministarstvu pravosuđa.

Dobili smo potvrdu srbijanskog ministarstva pravosuđa da su poslali popis koji će, očekujemo, stići do početka idućeg tjedna, kazala je za Hinu glasnogovornica hrvatskog ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Dostava popisa dogovorena je na prošlotjednoj zagrebačkoj sjednici proširenoga mješovitog povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine. Tada je rečeno kako je riječ o sistematiziranim podatcima o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred negdašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ prije 2003. vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za kaznena djela ratnih zločina, zbog čega su raspisane međunarodne ili interne tjeralice.

Pitanje popisa hrvatskih državljana protiv kojih srbijansko pravosuđe vodi postupke zbog ratnih zločina aktualizirao je slučaj hrvatskog branitelja Tihomira Purde koji je prije dva tjedna uhićen pri ulasku u BiH na temelju Interpolove tjeralice na zahtjev srbijanske policije, iako nije bio na popisu 40-ak osoba koji je Hrvatskoj dostavila Srbija.

Hrvatski ministar Dražen Bošnjaković izjavio je nakon toga da je Hrvatska od Srbije dobila korektan popis po kojem se zna koje su osobe procesuirane i u kojoj su fazi, ali i da postoji "siva zona" necentraliziranih podataka, a to su djelovanja vojnog tužiteljstva i vojnih sudova u Srbiji u početku 1990-ih.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙