FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: rtom
ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti objavljenih do 21 sat

VARŠAVA - Poljska vjeruje da će u vrijeme svojega predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici godine biti potpisan pristupni sporazum s Hrvatskom te da će se nastaviti proširenje EU, odnosno početi i pristupni pregovori s nekom od zemalja zapadnog Balkana. "Pristupni sporazum s Hrvatskom sigurno će biti potpisan. Završit će pregovori s Islandom, a možda početi s nekim balkanskim zemljama. Ako bude potpisan sporazum o pridruživanju s Ukrajinom, bit će to nov znak da je EU otvoren", rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Mikolaj Dowgielewicz. Odgovoran za poljsko predsjedanje EU-om Dowgielewicz je za list Gazetu Wyborczu rekao da su proširenje EU i Istočno partnerstvo Varšavi podjednako važni kao i gospodarske teme tijekom poljskog predsjedanja.

BRUXELLES - Europska komisija u utorak je istaknula da nije za uvođenje verifikacijskog mehanizma za Hrvatsku, kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku, što je zatražio rumunjski ministar vanjskih poslova. "Proces proširenja zasniva se na vlastitim zaslugama; sa svakom zemljom zasebno. Što se Hrvatske tiče, sada nismo još u fazi da o tome razgovaramo. Jako se nadamo da nećemo morati uvesti isti mehanizam i za Hrvatsku i smatramo da sadašnji mehanizam za Bugarsku i Rumunjsku ne bi trebao biti presedan za neku drugu zemlju", rekla je Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. Ona je odgovorila na novinarski upit da komentira izjave rumunjskog ministra vanjskih poslova Teodora Baconschija, koji je u intervjuu za rumunjski list Adevarul izjavio da će tražiti uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju i za Hrvatsku, ako Njemačka i Francuska ustraju u blokadi ulaska Rumunjske u Schengenski prostor.

ZAGREB - Slovački ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda kazao je za TASR kako očekuje da će Hrvatska uspješno završiti pristupne pregovore tijekom mađarskog ili poljskog predsjedanja EU-om u ovoj godini i pritom se zauzeo za daljnje širenje Unije. "Nemamo pravo kazati da je EU umoran od proširenja", kazao je Dzurinda u intervjuu za slovačku novinsku agenciju objavljenom u utorak, istaknuvši da Uniji još nedostaju zemlje zapadnog Balkana te zemlje tzv. istočnog partnerstva poput Armenije, Bjelorusije ili Ukrajine. Dzurinda je kazao i kako se nada da će uskoro početi pregovori sa Srbijom, koja čeka kandidatski status.

BERLIN - Njemački potrošači u utorak su upozoreni da obrate pažnju na možebitno kontaminirana jaja nakon što je prošlog tjedna u hrani peradi i svinja pronađen visokootrovni dioksin, zbog čega su tisuće farmi bile primorane prekinuti prodaju. Glasnogovornik ministarstva okoliša Sjeverne Rajne-Vestfalije Wilhelm Deitermann rekao je kako je u protekla dva tjedna s dviju farmi distribuirano više od sto tisuća potencijalno kontaminiranih jaja. Problematična su samo jaja prodana prije otkrića kontaminacije 23. prosinca.

"Činimo sve što možemo kako bismo informirali potrošače o mogućoj kontaminaciji jaja", rekao je, a regionalna vlada na svojoj je internetskoj stranici objavila serijske brojeve svih jaja koja bi mogla biti kontaminirana. Gotovo tisuću peradarskih i svinjogojskih farmi u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj obustavilo je isporuke svojih proizvoda nakon otkrića dioksina u stočnoj hrani.

SARAJEVO - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske osporio je u utorak legalnost nove vlade tog entiteta te je zbog toga što u njoj nema vjerodostojnih predstavnika bošnjačkog naroda zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnoga narodnog interesa. Bošnjački klub u Vijeću naroda RS-a je na zasjedanju u Banjoj Luci odlučio uložiti veto na izbor nove entitetske vlade koju je prošli tjedan imenovao entitetski parlament. Pri imenovanju vlade, na čelu koje je Aleksandar Džombić iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, formalno je poštovana ustavna odredba da u njezinu sastavu osim Srbe mora biti i pet Bošnjaka te tri Hrvata. Osim Davora Čordaša iz HDZ-a BiH sve druge hrvatske, odnosno bošnjačke ministre predložile su stranke sa srpskim predznakom. Džombić, čija vlada zbog bošnjačkog veta još ne može stupiti na dužnost, najavio je kako će poštivati propisani postupak. „Naravno, čekat ćemo odluku ustavnog suda RS-a, a stara vlada nastavit će raditi u tehničkom mandatu do sudske odluke“, kazao je Džombić.

LJUBLJANA - Nastavak suđenja u Ljubljani negdašnjem slovenskom ministru obrane Karlu Erjavcu, jednom od osumnjičenika u aferi "Patria", odgođeno je za idući tjedan zbog bolesti suca. Erjavec i negdašnji načelnik glavnog stožera slovenske vojske Albin Gutman terete se da su državu oštetili za "najmanje 16,8 milijuna eura". Erjavec niječe sve točke iz optužnice i tvrdi da je riječ o "političkom procesu". Slovenski mediji ovih dana, pozivajući se na istragu u Finskoj, navode da bi "Patria" mogla pokrenuti i istragu o tome jesu li nezakonite provizije omogućile i sklapanje "Patrijina" posla o dobavi oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku koji je potpisan otprilike u isto vrijeme kad i "Patrijin" posao sa Slovenijom. Pritom navode da postoji "obrazac" u sklapanju tog posla koji podsjeća na slovenski te da je u posredovanju možda također sudjelovao austro-kanadski poduzetnik Walter Wolf.

ABUJA - Prijeporni predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo pristao je na nastavak pregovora te obećao da će deblokirati privremeno sjedište svojega političkog protivnika Alassanea Ouattare, izvijestili su u utorak predstavnici regionalnog političkog bloka ECOWAS-a. Četiri čelnika Afričke unije razgovarala su u Abidjanu s dvojicom predsjednika Obale Bjelokosti, no nisu uspjeli izvući zemlju iz pat pozicije. Gbagbo, koji vlada od 2000., odbija povući se nakon izbora 28. studenoga, na kojima je pobijedio Ouattara čiju pobjedu priznaje međunarodna zajednica. ECOWAS je zaprijetio da bi mogao upotrijebiti "legitimnu silu" ako Gbagbo odbije otići mirno. U Obali Bjelokosti poginulo je više od 170 ljudi i strahuje se od ponovnog izbijanja građanskog rata koji je harao 2002. i 2003. Gbagbo bi mogao kazneno odgovarati za kršenje ljudskih prava, za ubojstva i otmice što su ih od izbora počinile sigurnosne snage, kaže UN.

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države u utorak su poziv Irana predstavnicima nekih stranih zemalja da posjete njegove nuklearne pogone, koji SAD-u nije upućen, nazvale "trikom" koji ne može zamijeniti "transparentnu suradnju". "Već smo svjedočili takvim iranskim trikovima", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley. "To je pokušaj odvraćanja pozornosti s činjenice da Iran ne poštuje svoje obveze prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju", rekao je Crowley. "No taj štos koji si je Iran zamislio ne može zamijeniti nužnost transparentne suradnje s IAEA-om", dodao je, govoreći o poštivanju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima je Teheranu više puta naloženo da potpuno obustavi nuklearne aktivnosti. Iran je u utorak pozvao veleposlanike nekih zemalja da posjete njegove nuklearne pogone.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙