FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski proizvođači namještaja na sajmu u Koelnu

Autor: tper
ZAGREB, 18. siječnja 2011. (Hina) - Njemačko tržište je već tradicionalno tržište za hrvatske drvoprerađivače, Hrvatska ima namještaj koji može biti konkurentan, a hrvatski hrast i proizvodi od hrvatskog hrasta prepoznat su brend i zauzimaju važno mjesto na njemačkom tržištu proizvoda od drva, istaknuo je pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Rajko Ružička na Međunarodnom sajmu namještaja "IMM Cologne 2011" u Koelnu.

Naglasio je kako se već dulji niz godina hrvatski proizvođači izvozom drva, drvnih proizvoda i namještaja na strana tržišta ostvaruje vanjskotrgovinski suficit, koji je u 2009. iznosio 100 milijuna američkih dolara.

U jedanaest mjeseci 2010. prema istom razdoblju godine ranije izvoz je povećan osam posto, dok je uvoz smanjen 18 posto, što je rezultiralo povećanjem suficita na 253 milijuna dolara.

Pritom je izvoz namještaja u prvih jedanaest mjeseci lani povećan je 11 posto prema istom razdoblju 2009., a uvoz je smanjen 18 posto što pokazuje pozitivne trendove. U prošloj je godini izvoz namještaja iznosio više od 300 milijuna dolara, kazao je Ružička.

Napominje kako o važnosti njemačkog tržišta govore i podaci o robnoj razmjeni Hrvatske i Njemačke za prvih devet mjeseci prošle godine koji pokazuju da je Hrvatska izvezla robe za 907 milijuna dolara, a uvezla za 1,8 milijardi dolara, čime je ostvaren deficit od 925 milijuna dolara.

Pritom je drva, drvnih proizvoda i namještaja izvezeno za 120 milijuna dolara, uvezeno za 39 milijuna dolara, čime je ostvaren suficit od 81 milijun dolara.

Ružička je podsjetio kako HGK i Ministrstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva radi na promicanju hrvatskog drvnog proizvoda u Njemačkoj te će i dalje pomagati tvrtkama u osiguranju konkurentnosti na tom tržištu.

Na sajmu namještaja u Koelnu, koji se održava od 18. do 23. siječnja, sudjeluju tri hrvatske tvrtke iz područja drvoprerađivačke industrije - Modo interijer, Prima namještaj i Mahagoni, dok dizajn tvrtka Atmosfera nastupa u paviljonu za inovativne proizvode. Na sajmu također izlaže i tvrtka DIN Novoselec, navodi se u priopćenju HGK.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙