FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chrysler želi restrukturirati zajmove; Ford najavio otvaranje 7.000 radnih mjesta

Autor: mkuz
DETROIT, 11. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Američki proizvođač automobila Chrysler pokušat će ove godine restrukturirati vladine zajmove u sklopu priprema početne ponude dionica na burzi dok je Ford najavio otvaranje sedam tisuća radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Izvršni direktor tvrtke Sergio Marchionne kazao je novinarima u ponedjeljak na Detroitskom sajmu automobila da će tvrtka, koja je u prva tri tromjesečja prošle godine nagomilala gubitak od 453 milijuna dolara, morati zaključiti dva tromjesečja u plusu da bi se njezina dionica mogla ponovno uvrstiti u burzovne kotacije.

Početna javna ponuda mogla bi biti organizirana u četvrtom tromjesečju ove godine, kazao je Marchionnne, ne navodeći precizniji datum.

Refinanciranje duga moglo bi smanjiti troškove kamata i pomoći tvrtki da ponovno počne poslovati s dobiti, dodao je.

Chrysler duguje američkoj vladi 5,8 milijardi a kanadskoj 1,6 milijardi dolara. Novac je sastavni dio paketa pomoći ukupne vrijedosti 12,5 milijardi dolara, koji je Chrysleru pomogao razdoblju stečaja.

Američka vlada dobila je 10-postotni udio u tvrtki a kanadska dvopostotni.

Tvrtka je već vratila gotovo četiri milijarde dolara zajma ali trenutno plaća američkim i kanadskim poreznim obveznicima više od milijardu dolara godišnje kamata.

"Troškovi kamata povezani s tim sredstvima prilično su visoki", kazao je Marchionne. "Moguće je da bi u slučaju promjene tereta duga kroz smanjenje kamata povezanih s tim sredstvima odnosno sa samim obujmom zajmova taj teret bio smanjen i mogli bismo poslovati s dobiti."

Drugi pripadnik nekadašnje američke velike četvorke u automobilskoj industriji Ford objavio je pak u ponedjeljak da će zaposliti dodatnih sedam tisuća radnika u iduće dvije godine, s obzirom na oporavak industrije od nedavne krize.

Radna mjesta bit će otvorena na određeno i na neodređeno vrijeme, i to u ovoj i idućoj godini, a uključivat će 4.000 radnih mjesta u montažnim i 2.500 u proizvodnim pogonima.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙