FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Dopunama Zakona o tržištu električne energije, koji je Hrvatska vlada s današnje sjednice uputila u Hrvatski sabor, omogućava se opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u interesu, čime će se, kako je istaknuto, omogućiti opskrba mostarskog "Aluminija" strujom odnosno šibenskog TLM-a sirovinom. Ministar gospodarstva Đuro Popijač kazao je kako se dopunama zakona stvaraju pravne pretpostavke da domaći opskrbljivači i trgovci električnom energijom na temelju zakona i uz suglasnost i nadzor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) trguju električnom enegijom za potrebe inozemnog kupca pod uvjetima pod kojima se ta električna energija prodaje domaćim kupcima, a uz uvjet da je inozemni kupac ujedno proizvođač strateške sirovine koja je potrebna Hrvatskoj. "Na ovaj način oni koji se bave opsrkbom električne energije mogu pod istim uvjetima sklapati posebne odnose s kupcima u inozemstvu, kad je to državi u strateškom interesu", rekao je. To će, naglasio je, omogućiti da HEP, kao trenutno jedini opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj, stupi u poslovne odnose s mostarskim "Aluminijom" koji će onda, u suradnji s šibenskim TLM-om, moći nastaviti isporuku strateške sirovine za nastavak proizvodnje u TLM-u.

ZAGREB - Komentirajući sastanak sa srbijanskom ministricom pravosuđa Snežanom Malović, hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je za HTV kako Hrvatska u idućih sedam dana očekuje da će dobiti popise do sada sistematiziranih podataka o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ prije 2003., vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za kaznena djela ratnih zločina, što je rezultiralo raspisivanjem međunarodne ili interne tjeralice. Očekuje se da se dostavi i kopija spisa u slučaju hrvatskog branitelja Tihomira Purde hrvatskom Državnom odvjetništvu na razmatranje i daljnju odluku, kao i izmjena srpskog zakona o oprostu po primjeru onoga što je Hrvatska napravila, kazao je ministar Bošnjaković.

ZAGREB - Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić izjavio je danas da će srbijansko pravosuđe dostaviti hrvatskom cjelokupan predmet vezan za slučaj branitelja Tihomira Purde, nakon čega će uslijediti daljnji postupci. Na upit kako će policija postupiti kada Purda bude izručen Hrvatskoj, Grbić je rekao da se po hrvatskom Ustavu ne izručuju hrvatski državljani. "Ono što je realno očekivati je da Ministarstvo pravosuđa Srbije ustupi predmet hrvatskom pravosuđu i da uslijedi redoviti postupak. To znači da ako se Purda pojavi na bilo kojem od graničnih prijelaza on je za hrvatsku policiju slobodan građanin", kazao je Grbić. "U ovom trenutku hrvatska policija nema osnove za njegovo uhićenje jer ne izručujemo vlastite državljane. To je ustavna kategorija", ponovio je Grbić. Na novinarski upit što je s ostalim osobama s Interpolove tjeralice, Grbić je rekao da je u bazi podataka Interpola nekoliko stotina hrvatskih državljana koji se traže zbog kaznenih djela. Kada je u pitanju ratni zločin, raspisano je pet tjeralica, i na snazi su još četiri, kazao je Grbić.

ZAGREB - Ministar zdravstva Darko Milinović pozvao je danas građane da se cijepe protiv svinjske gripe jer je to najbolja zaštita od te bolesti, napomenuvši da se dosad cijepilo oko 450 tisuća građana. Kaže da su i uz cjepivo mogući blaži simptomi, ali ne takve kakvi se mogu pojaviti bez cijepljenja. Kako je rekao, prema današnjim podacima ove sezone od gripe je u Hrvatskoj umrlo četvero ljudi, a pacijent koji je umro iako je bio cijepljen bolovao je od bolesti koja uzrokuje slabiji odgovor na cjepivo i imao niz drugih kroničnih bolesti koje su vjerojatno jedan od uzroka smrti.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor tijekom posjeta Onkološkom odjelu Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, nije prekršila prava djece pacijenata niti ugrozila njihovo zdravlje, rekao je danas ministar zdravstva Darko Milinović. Kako je novinarima izjavio uoči sjednice Vlade, iz Klaićeve je dobio izvješće da nije bilo kršenja zakona. Kaže da premijerka Kosor već 20 godina posjećuje tu bolnicu, kojoj je pokrovitelj i kojoj je darovala vlastitih 250 tisuća kuna. Smatra da su medijske kritike toga posjeta u kojem je navodno bilo kršenja prava privatnosti pacijenata i ugrožavanja njihova zdravlja zbog ulaska novinsko – tehničkih ekipa na odjel, dio predizborne kampanje čime se žele diskreditirati uspjesi zdravstvenog sustava u protekle dvije godine. Ministar Milinović kaže da je prije deset dana u posjetu istom odjelu bio predsjednik Ivo Josipović koji je imao isti tretman, a to nije medijski zabilježeno kao kršenje zakona.

ZAGREB - Inicijativni odbor branitelja, koji se sastao pod motom "STOP progonu hrvatskih branitelja", organizira u subotu, 15. siječnja u 10,30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu prosvjedni skup protiv "neosnovanog progona hrvatskih branitelja", a Udruga "Volim Hrvatsku" u Splitu u 19 sati organizira mimohod potpore nepravedno progonjenim braniteljima. U ime tog odbora Boris Prebeg pozvao je na današnjoj konferenciji za novinare branitelje i hrvatske građane da im se pridruže na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića kako bi "prosvjednim skupom obilježili dan priznanja Republike Hrvatske i dali na znanje predsjedniku države, premijerki i hrvatskim sabornicima da smo mi ti koji smo im omogućili udobne fotelje i visoke plaće". Član inicijativnog odbora Branimir Petener rekao je kako uhićenja Veljka Marića i Tihomira Purde, logoraša srpskih koncentracijskih logora, "jesu neviđeni cinizam i brutalni nasrtaj na hrvatski pravni poredak, a navodna djela koja im se pripisuju počinjena su na hrvatskome teritoriju za koji srbijansko pravosuđe nema ovlasti".

ZAGREB - Sucu Općinskog suda u Krku Marinu Črnji Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je ukinulo imunitet jer se protiv njega vodi kazneni postupak zajedno s Miroslavom Kutlom i drugima zbog izvlačenja novca iz Tiska u drugoj polovici 1990-ih. DSV je odobrio pokretanje kaznenog progona protiv suca Črnje na zahtjev Državnog odvjetništva od 28. prosinca 2010. zbog pomaganja u zloporabi u gospodarskom poslovanju. Budući da je riječ o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti, DSV je ustvrdio da je prijedlog Državnog odvjetništva osnovan. Istraga protiv Črnje, Kutle i ostalih zbog izvlačenja 26 milijuna kuna iz Tiska, prema pisanju medija, pokrenuta je na zagrebačkom Županijskom sudu još 2000. a potrajala je do 2006. U međuvremenu Črnja je 2002. imenovan sucem Općinskog suda u Krku, uz pomoć, kako navode mediji, lažirane potvrde da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

ZAGREB - Vrhovni sud dodijelio je suđenje Mihajlu Hrastovu za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja na Koranskome mostu 1991. u Karlovcu - "novom sucu u rad", a "sjednica će se održati uskoro", doznaje Hina od glasnogovornika Vrhovnog suda suca Dražena Tripala. Tripalo je kazao da o tome ne može više reći "jer da mu to zabranjuje sudski poslovnik". Pošto je u prosincu Ustavni sud ukinuo obje osuđujuće presude Vrhovnog suda iz 2009. (svibanj i studeni), predmet je "vraćen u fazu žalbe karlovačkog županijskog državnog odvjetništva na oslobađajuću prvostupanjsku presudu županijskog suda iz 2007.", objasnio je Tripalo. Hrastovljev odvjetnik Igor Meznarić kaže da obrana nije obaviještena o zakazanoj sjednici, ali smatra da sada Vrhovni sud neće moći samo na zatvorenoj sjednici donijeti novu presudu, već da će morati održati raspravu, tj. poštivati svoju vlastitu tri godine staru odluku da će "provesti raspravu pred drugostupanjskim sudom". Vjerujem da je ta odluka na snazi i da će i obrana moći predložiti ponovno izvođenje već izvedenih dokaza, da bismo dokazali da se nije radilo o bezuvjetnoj predaji neprijateljskih vojnika, već o njihovu napadu na jednog od Hrastovljevih suboraca, odnosno da Hrastov, pucajući u njih, nije kršio međunarodno ratno pravo, kaže Meznarić.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙