Američki znanstvenici su izjavili da je "učinak toliko brz da je jednak ubrzigavanju tvari izravno u krvotok", što je, kako se navodi u studiji, "jasno upozorenje" pušačima.
Ovo je prva studija provedena na ljudima kako bi se utvrdilo kako tvari u duhanu uzrokuju oštećenje DNK, a objavljena je u časopisu "Chemical Research in Toxicology" koje izdaje Američko kemijsko društvo.
U studiji je sudjelovalo 12 pušača, a znanstvenici su istraživali djelovanje policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) koji nastaju tijekom izgaranja duhana, drva ili ugljena, a može ih se naći i u mesu pečenom na roštilju.
Posebice su pratili kemijski spoj fenantren u krvi pušača i vidjeli su da stvara otrovnu tvar za koju se zna da "izaziva mutacije DNK koje mogu prouročiti rak".
"Pušači su razvili maksimalne razine te tvari u vremenskom roku koji je iznenadio i znanstvenike: samo 15 do 30 minuta pošto su sudionici studije popušili cigaretu", navodi se u studiji.
"Ovi rezultati trebali bi poslužiti kao jasno upozorenje onima koji namjeravaju početi pušiti", rekao je voditelj istraživanja Stephen Hecht.
Od karcinoma pluća svakoga dana umire oko 3000 ljudi širom svijeta, a 90 posto tih smrti pripisuje se pušenju.