FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRB najavio projekt "Noć pod zvijezdama" u Dubrovniku

Autor: macu
ZAGREB, 3. siječnja 2011. (Hina) - Institut Ruđera Boškovića (IRB) projektom "Noć pod zvijezdama" u Dubrovniku počinje godinu u kojoj se obilježava 300. obljetnica rođenja Josipa Ruđera Boškovića, jednog od najistaknutijih znanstvenika 18. stoljeća.

IRB u suradnji s Biskupijskom klasičnom gimnazijom Ruđera Boškovića iz Dubrovnika, gradom Dubrovnikom i Hrvatskim astrofizičkim društvom organizira 12. i 13. siječnja dvodnevni popularno-znanstveni projekt "Noć pod zvijezdama" u Dubrovniku, izvijestio je večeras IRB.

Astronomskim promatranjem neba počet će 12. siječnja navečer popularno-znanstveni program tijekom kojega će Dubrovčani imati priliku promatrati noćno nebo teleskopima postavljenim na Brslju, u zapadnom dijelu grada, i na Trgu oružja u Starome gradu.

Cjelodnevne aktivnosti 13. siječnja počet će u 11 sati teleskopskim promatranjem Sunca na Stradunu, a u 18 sati u dvorani pape Ivana Pavla II. (prostorije bivšeg samostana) u Starome gradu Danko Bosanac, znanstveni savjetnik na IRB-u, održat će popularno-znanstveno predavanje za javnost pod nazivom "Mašta i znanost u svemiru". Predavanjem će se pokušati objasniti veza između mašte i mitova o svemiru i stvarnih znanstvenih spoznaja. S obzirom na to da je cijeli događaj posvećen Ruđeru Boškoviću, koji je i sam bio zaljubljenik u promatranje zvijezda, tijekom predavanja dat će se poseban osvrt na rad tog znanstvenika i vezu svemirskih gibanja i njegove teorije o atomima.

Noć pod zvijezdama u Dubrovniku prva je među aktivnostima posvećenim obilježavanju 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića koje IRB organizira u suradnji s gradom Dubrovnikom, Biskupijskom klasičnom gimnazijom Ruđera Boškovića iz Dubrovnika i redom Družbe Isusove.

Središnji događaj kojim će Institut Ruđera Boškovića obilježiti tu obljetnicu jest znanstveni simpozij "Od Ruđera Boškovića do danas: doprinos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini" na kojem će tridesetak pripadnika svjetske znanstvene elite i dobitnika Nobelove nagrade od 24. do 29. svibnja 2011. u Dubrovniku održati znanstvena predavanja u čast Ruđeru Boškoviću.

(Hina) xpp ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙