FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedi protiv novog mađarskog zakona o medijima

Autor: vkla
BUDIMPEŠTA, 14. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Oko 10.000 ljudi okupilo se u petak navečer pred mađarskim parlamentom prosvjedujući protiv kontroverznog zakona o medijima koji je stupio na snagu 1. siječnja, javlja AFP.

Ovaj drugi prosvjed već se nekoliko tjedana najavljivao preko društvene mreže Facebook, a i prvi prosvjed, održan 20. prosinca prošle godine, također je organiziran preko Facebooka.

Cilj je "revizija zakona" od strane građana bez ideološke ili stranačke pripadnosti. Prosvjednici su svoj proglas simbolički zakucali na masivna vrata mađarskog parlamenta. Proglas uživa potporu 71.000 Mađara na Facebooku i njime se traži "ustavna revizija zakona i njegova promjena", "zastupljenost medija u procesu izmjene zakona", "jamstva da su tijela za nadzor nezavisna", "ukidanje proizvoljnih i neumjerenih kazni" i "poštivanje povjerljivosti novinarskih izvora".

Kao i u prosincu, organizatori su odbili prihvatiti podršku političkih stranaka. Istovremeno, u znak solidarnosti s mađarskim prosvjednicima, manifestacije solidarnosti održane su u Beču i Berlinu ispred mađarskog veleposlanstva, a na inicijativu austrijskih novinarskih udruga.

Mađarska se zbog tog zakona našla i na udaru Europske unije pa je premijer Viktor Orban obećao njegovu modifikaciju ukoliko Bruxelles bude to tražio.

(Hina)xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙