FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska: Novo vijeće kritizira radio zbog rapera Ice-T-a

Autor: vrad
ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 1. siječnja 2011. (Hina) - Novo mađarsko Vijeće za nadzor medija (NMHH), uspostavljeno spornim zakonom o medijima koji je danas stupio na snagu, kritiziralo je malu privatnu radijsku postaju Tilos jer je u rujnu emitirala pjesmu američkog rapera Ice-T-a.

"NMHH je poveo istragu protiv te radijske postaje koja je 2. rujna u 17.53 pustila u eter pjesmu 'It's on' Ice-T-a", ističe se u pismu Vijeća s nadnevkom 13. prosinca, a koje je danas objavljeno na internetskoj stranici radija Tilosa, prenio je AFP.

Radio je objavio i odgovor i reakciju američkog pjevača koji je na svom profilu na Twitteru rekao: "Bravo, svijet me se još boji, ha ha ha!"

NMHH ocjenjuje da raperova pjesma ulazi u skupinu "gangsta rapa" te da "negativno može utjecati na razvoj malodobnih osoba". NMHH stoga ocjenjuje da je Tilos pjesmu trebao emitirati između 21.00 i 5.00 sati.

Radio Tilos u odgovoru ističe da je mali broj njegovih slušatelja mlađi od 16 godina i da tek neznatna manjina, čak i među mladim Mađarima koji govore engleski, razumije poseban žargon "gangsta rapa".

Novi mađarski zakon koji je u subotu stupio na snagu i koji je bez presedana u Europskoj uniji, predviđa novčane kazne do 730.000 eura za radio-televizijske mreže koje budu "ugrožavale javni interes, javni red i moral", ili budu objavljivale "djelomične informacije", premda njegove odredbe nisu jasno definirane.

On usto omogućuje novom vijeću pristup dokumentima medijskih tijela, a novinare može natjerati da otkriju svoje izvore kada je riječ o pitanjima važnim za nacionalnu sigurnost.

Zakon je bio na meti kritika Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), nekoliko vlada EU-a, osobito Njemačke, organizacija za ljudska prava, Međunarodnog instituta za medije (IPI) i Europske federacije novinskih agencija (EANA).

Glasnogovornica mađarske vlade rekla je za mađarsku agenciju MTI da će mađarsko predsjedanje EU-om pomoći da se razjasne nesporazumi vezani uz novi zakon o medijima.

"Predsjedanje EU-om i pozornost javnosti koju će ono donijeti omogućit će nam da razjasnimo nesporazume", rekla je Anna Nagy na proslavi kojom je obilježen početak mađarskoga predsjedanja, prenosi MTI.

(Hina) xvrad ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙